Încredere: Crin Antonescu, pe jumătate cât Iohannis

Conform sondajului, efectuat în perioada 23 – 26 aprilie 2014, un pluton de trei personalități își dispută strâns primele locuri în topul încrederii: primarul Capitalei, Sorin Oprescu (39%), urmat la egalitate de premierul Victor Ponta și de prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, cu 38%. Pe locul patru se află fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, cu 36%.

La mare distanță urmează președintele Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, cu 22%, și președintele Traian Băsescu, cu 20%. Prezidențiabilul PNL, Crin Antonescu, se situează pe locul șapte, cu patru procente sub Traian Băsescu și având jumătate din cota de încredere a lui Klaus Iohannis: 16%. Urmează deputatul PMP Elena Udrea, cu 15%.

Prezidențiale: Turul doi, între Ponta și MRU. Predoiu, 6%

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, primul clasat ar fi Victor Ponta, cu 40%. Acesta ar intra în turul doi cu Mihai Răzvan Ungureanu, cotat însă doar cu 14%. Candidatul PNL, Crin Antonescu, se situează pe locul 3, cu 12%. Este urmat de Elena Udrea (9%), deși aceasta nu și-a manifestat încă intenția clară de a candida. Urmează liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 8%.

Prezidențiabilul PDL, Cătălin Predoiu, își dispută locul șase cu Dan Diaconescu, ambii la 6%.

Finala prezidențială: variante de lucru

CSCI a efectuat și măsurători ale potențialelor variante de tur II pentru a vedea cum s-ar împărți voturile. Astfel, Victor Ponta l-ar bate cu 64% la 36% pe MRU, cu 75% la 25% pe Cătălin Predoiu și cu 73% la 27% pe Crin Antonescu.

Dacă ar candida, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar dispune fără probleme în finala prezidențială de Crin Antonescu (80%-20%), de MRU (72% – 28%) și de Klaus Iohannis (66% – 34%). Nu este măsurată o confruntare Isărescu-Ponta, ceea ce dă apă la moară speculațiilor privind faptul că PSD l-a curtat pe Isărescu pentru președinția României.

Nu este măsurat rezultatul unei confruntări Ponta-Iohannis.

Călin Popescu Tăriceanu, demisionat din PNL și susținut în prezent de coaliția majoritară, l-ar învinge în competiție pe fostuil său coleg, Crin Antonescu, cu 72% – 28%, pe MRU cu 60% la 40% și pe Iohannis cu ceva mai multă dificultate, cu 54% la 46%.

Singurul candidat pe care Mihai Răzvan Ungureanu l-ar învinge ar fi Crin Antonescu (54% – 46%).

Cu toate acestea, 42% dintre repondenți cred că Dreapta nu ar trebui să aibă un candidat unic. Numai 27% sunt de părere că Dreapta ar trebui să-și unească eforturile, iar 31% nu au o părere.

Europarlamentare: PSD ar lua jumătate din mandate

Conform sondajului, alianța PSD-UNPR-PC ar urma să obțină, la alegerile europarlamentare, 42% și 16 mandate de europarlamentar din totalul de 32. Urmează PNL, cu 15% și 6 mandate. PDL și PMP sunt umăr la umăr, cel dintâi cu 10%, cel de-al doilea cu 9%;conform estimării CSCI, asta le-ar asigura democrat-liberalilor 4 mandate și popularilor 3. Ar mai intra în Parlament UDMR, cu 6% și doi europarlamentari, și Mircea Diaconu, candidat independent, care ar fi votat de 4% dintre cei care au exprimat o opțiune. Prezența la vot a fost estimată la 40%.

68% nu-l vor pe Băsescu premier

O întrebare atipică vizează ipoteza că după retragerea de la Cotroceni Traian Băsescu ar putea să devină premier. 53% dintre subiecți se declară total împotrivă, iar 15% parțial împotrivă. Sunt de acord 20% (total de acord – 9% și parțial de acord – 11%), în timp ce 12% nu au exprimat o opinie.