Evenimentul Zilei > Politica > Crucile eroilor români din Valea Uzului continuă să agite apele în Valea Uzului. Ce se repreșează UDMR-ului
Crucile eroilor români din Valea Uzului continuă să agite apele în Valea Uzului. Ce se repreșează UDMR-ului

Crucile eroilor români din Valea Uzului continuă să agite apele în Valea Uzului. Ce se repreșează UDMR-ului

„Grupul de acțiune Valea Uzului” critică modul în care UDMR tratează scandalul legat de crucile eroilor români din Cimitirul Internațional din Valea Uzului.

Un comunicat de presă a fost emis ieri de către această organizație, arătând în esență motivele pentru care crucile ostașilor români au fost acoperite cu saci și criticând UDMR că nu se implică activ în reprezentarea intereselor comunității maghiare, consemnează în acest sens portalul g4media.ro.

Organizația arată că formațiunea politică la care face referire „încearcă să manipuleaze și să demobilizeaze societatea civilă, ca apoi să-și vadă de treabă, adică, să continue nu facă nimic în ciuda banilor publici de care beneficia”.

Vă prezentăm câteva dintre cele mai importante puncte ale acestui comunicat, al cărui titlu este sub forma unui ”protest civic”.

„Declarație protest civic

Scopul acțiunii noastre de a înfolia crucile amplasate ilegal în cimitirul onorific din Valea Uzului era suspendarea funcționalității lor până la finalizarea litigiilor legale.

Salutăm cu respect decizia primăriei Dărmănești de a opri inaugurarea crucilor programată pe data de 17 mai. Nici noi, ungurii, nu mergem în Caracal să construim în mijlocul orașului o catedrală neogotică pe bani publici cu scopul de a schimba imaginea orașului și să-i falsificăm istoria.

Așadar, stimați frați români, vă rugăm, ca nici voi să nu faceți asta, aici, la noi acasă, în România.

Trebuie înțeles odată pentru totdeauna,că România este și a minorității maghiare, care a trăit și trăiește aici de secole, fiind băștinași ai acestor meleaguri, și cel mai bine ar fi dacă acțiunile majoritarilor, care intenționează să redefinească totul ca fiind românesc, ignorând legile acestei țări și neținând cont de bunul simț, încălcând acordurile interstatale, să ia sfârșit.

Situația nefastă din Valea Uzului ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru comunitatea minoritară, care poate aștepta sprijin de la alții, ci trebuie să aibă grijă de bunurile comunității.

Sperăm din toată inima, că hotărârea consiliului local din Dărmănești de a amâna inaugurarea crucilor nu este rezultatul unei înțelegeri între ALDE și UDMR, de genul „domnilor, opriți inaugurarea până la alegeri, pe urmă faceți ce vreți, noi vrem doar voturile ungurilor ardeleni”.

Mai degrabă, am dori să sperăm că Atotputernicul UDMR va păzi cimitirul și după alegeri, nu doar acum, când cerșesc voturile minoritarilor.

Sperăm, că toate partidele, care reprezintă interesele comunității maghiare din România își vor găsi vocea și vor începe să susțină interesul comunității maghiare”.