Evenimentul Zilei > International > Croația sub teroare. Alte două cutremure puternice au zguduit țara
Croația sub teroare. Alte două cutremure puternice au zguduit țara

Croația sub teroare. Alte două cutremure puternice au zguduit țara

Miercuri dimineaţă, alte două seisme puternice s-au produs în Croaţia. Primul cu magnitudinea 4,7, iar al doilea cu magnitudinea 4,8 pe scara Richter. Epicentrul cutremurelor s-a aflat  în regiunea Petrinja.

Primul a avut loc la ora 6:15 a.m, iar cel de-al doilea ceva mai târziu, a declarat directoarea Agenţiei de Seismologie, Ines Ivancic, pentru postul de radio din Croaţia.

Aceasta a spus că pământul „se va zdruncina mult timp de acum încolo. Cutremurul de marţi a fost devastator şi va fi cu siguranţă urmat de o lungă serie de seisme, incluzând, cu siguranţă, şi unele puternice”.

Ivancic a mai precizat că seisme cu intensităţi mai mici ca cele de astăzi vor afecta cu siguranţă clădirile din Petrinja şi Sisak, avariate în seismul de 6,3 grade produs marţi, care a dus la moartea a şapte persoane şi a provocat pagube materiale semnificative.

Ivancic a mai spus că Petrinja a fost lovită de un număr enorm de cutremure mai mici începând de luni. Pământul tremură aproape la fiecare minut, a spus aceasta, incluzând cel puţin 25 până la 30 de seisme cu magnitudinea peste 3 pe scara Richter, informează Agerpres.

Seismul s-a soldat cu morți și răniți

Un puternic cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter a zguduit, ieri, Croația în jurul orei 12.20 Acesta s-a produs la o distanță 46 de kilometri de Zagreb la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Centrului Seismologic Euromediteranean (EMSC).

Seismul s-a simțit și în Italia: de la Bolzano la Friuli, de la Veneto la Abruzzo.

Seismul de magnitudine peste 6 s-a produs la câteva zeci de kilometri de capitala Zagreb, la 10 kilometri adâncime şi a provocat prăbuşirea mai multor case din Petrina. Mai multe persoane sunt încă prinse sub dărâmături, notează Aljazeera.

Primarul din Petrina, localitatea în care s-au prăbușit cele mai multe clădiri, a confirmat moartea a șapte persoane și rănirea a cel puțin altor 20.

„Orașul meu a fost distrus complet”, a spus și primarul din Petrinja, Darinko Dumbovic într-o declarație difuzată de HRT TV: „Este ca Hiroshima, jumătate din oraș nu mai există”.

Sute de soldaţi au fost trimişi în zonă, unde au ajuns şi preşedintele şi premierul ţării. Afectată serios este şi o altă localitate din apropiere, al cărei spital nu mai poate fi folosit din cauza distrugerilor masive.