Seism puternic în Croația. Ce magnitudine au înregistrat aparatele

Seism puternic în Croația. Ce magnitudine au înregistrat aparatele sursa: arhivă EVZ

Un puternic cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs luni, la ora 07.20, în centrul Croaţiei. Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) epicentru a fost la o distanţă de 50 de kilometri sud-est de capitala Zagreb.

Cutremurul a fost resimţit şi în capitală. Din primele informații nu au fost raportate persoane rănite sau pagube materiale.

Seismul a fost resimțit și în Bosnia şi Herţegovina și Ungaria.

Pe 22 martie, un seism cu magnitudinea 5,3 a lovit Zagreb ducând la moartea unei persoane şi la rănirea a 27 de oameni. Mai multe fațade ale unor clădiri din centrul vechi al capitalei s-au prăbușit, prinzând sub ele și câteva autovehicule parcate în zonă. Mai multe echipaje de pompieri de acționat de urgență pentru a limita pagubele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Institutul american de geofizică (USGS) a anunţat că seismul a măsurat 5,4 grade pe scara Richter, iar Centrul European de Seismologie (EMSC) a informat că magnitudinea a fost de 5,3 grade pe scara Richter, seismul fiind urmat de o replică de 5,1 grade.

Cel puternic seism din acest an din România

Cel mai important seism din acest an s-a produs la data de 31 ianuarie 2020, în județul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimțit până şi la București, capitala României, aflată la o distanță destul de mare de epicentru.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.