Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur de proporiții produs astăzi. Magnitudinea a fost de 7,4 grade pe scara Richter
Cutremur de proporiții produs astăzi. Magnitudinea a fost de 7,4 grade pe scara Richter

Cutremur de proporiții produs astăzi. Magnitudinea a fost de 7,4 grade pe scara Richter

Noua Zeelandă a fost lovită de cel mai puternic cutremur produs în acest an.

O mișcare seismică foarte importantă a avut loc, astăzi, în largul Noii Zeelande, a anunţat Institutul de Geofizică al Statelor Unite (USGS). Cutremurul a avut 7,4 grade, a fost înregistrat la ora 12.49 GMT, iar epicentrul a fost stabilit la 705 kilometri nord-est de oraşul Opotiki din Insula de Nord a Noii Zeelande, la o adâncime de 33 de kilometri.

Noua Zeelandă este o țară expusă mișcărilor seismice. La data de 25 mai, un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter s-a produs în largul coastelor din apropierea capitalei neozeelenadeze Wellington, la o adâncime de 52 de km. Zeci de oameni din întreaga țară au povestit că au simțit seismul.

Jacinda Ardren, premierul Noii Zeelande, a fost surprinsă în timpul unei apariții la televiziune, de cutremurul care a durat 15 secunde. După câteva momente în care a fost nedumerit, omul politic a spus că este pregătit să-și reia interviul. Epicentrul acelei activități seismice a fost localizat la circa 30 de km nord-vest de Levin, un oraș aflat la circa 100 de km de capitala Wellington.

În 2011, Noua Zeelandă s-a confruntat cu un cutremur puternic, ce-a avut magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter. Mișcarea seismică a lovit oraşul Christchurch și 185 de persoane și-au pierdut viața. S-au înregistrat și însemnate pagube materiale.


Cutremur de 5,7 grade. Unde a lovit seismul

Cutremur în România, în miez de noapte. Ce magnitudine a avut seismul


Mari probleme au fost și în anul 2016, atunci când un seism, de magnitudine 7,8, s-a abătut asupra oraşului Kaikoura din Insula de Sud a Noii Zeelande. Două persoane au murit, iar pagubele materiale s-au ridicat la miliarde de dolari. Afectată la acea vreme a fost și capitala Wellington.

La noi în țară, un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade s-a produs la data de 2 iunie, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 99 de kilometri, conform datelor înregistrate de Institutul de Fizică a Pământului.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 74 km est de Brasov, 83 km nord-est de Ploiești, 111 km sud de Bacău, 117 km vest de Brăila, 117 km vest de Galați, 134 km nord de București, 156 km nord-est de Pitești, 188 km est de Sibiu, 191 km sud-vest de Iași, 199 km nord de Ruse.