Evenimentul Zilei > Actualitate > Tragedie în Croația. Cutremur de 6,3 pe scara Richter. Sunt zeci de victime
Tragedie în Croația. Cutremur de 6,3 pe scara Richter. Sunt zeci de victime

Tragedie în Croația. Cutremur de 6,3 pe scara Richter. Sunt zeci de victime

Croația a încheiat anul 2020 cu un cutremur puternic, care a făcut zeci de victime. Seismul a avut magnitudinea de 6,3 pe scara Richter.

Update. Între timp, a avut loc și o replică a cutremurului. Aceasta a avut 4,5 pe scara Richter.

Centrul cutremurului, care a zguduit Croația în jurul orei 12.20, a fost la 46 de kilometri de Zagreb, conform EMSC.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Centrului Seismologic Euromediteranean (EMSC).

Cotidianul Repubblica scrie că după cutremurul de luni, marți la 12,20 a fost înregistrat un seism de 6,3, la câteva zeci de kilometri de Zagreb. Seismul s-a simțit și în Italia: de la Bolzano la Friuli, de la Veneto la Abruzzo.

Cutremurul de luni din Croația a avut magnitudinea 5,2.

Un copil și-a pierdut viața în cutremurul din Croația

Primarul din Petrina, localitatea în care s-au prăbușit cele mai multe clădiri, a confirmat moartea unui copil și rănirea a cel puțin 20 de persoane.

Associated Press informează că un copil a murit în cutremurul din Petrinja: „O fată a murit și există răniți în interiorul clădirilor prăbușite”.

„Orașul meu a fost distrus complet”, a spus și primarul din Petrinja, Darinko Dumbovic într-o declarație difuzată de HRT TV: „Este ca Hiroshima, jumătate din oraș nu mai există”.

Seismul de magnitudine peste 6 s-a produs la câteva zeci de kilometri de capitala Zagreb, la 10 kilometri adâncime şi a provocat prăbuşirea mai multor case din Petrina. Mai multe persoane sunt încă prinse sub dărâmături, notează Aljazeera.

Sute de soldaţi au fost trimişi acolo, unde au ajuns şi preşedintele şi premierul ţării. Afectată serios este şi o altă localitate din apropiere, al cărei spital nu mai poate fi folosit din cauza distrugerilor masive.

Imaginile difuzate imediat după seism de televiziunile croate arătau pompieri care încercau să îndepărteze resturile pentru a ajunge la mașina îngropată. Un bărbat și un băiețel au fost în cele din urmă salvați din mașină și transportați la spital.

Oamenii au părăsit orașul Zagreb

Seismologul croat Kresimir Kuk a descris cutremurul ca fiind „extrem de puternic”. El i-a avertizat pe oameni să se ferească de clădirile vechi și să se mute în zonele mai noi ale orașului.

În Capitală, oamenii au fugit pe străzi și în parcuri de teamă. Mulți ar fi părăsit Zagrebul, ignorând interdicția de călătorie impusă din cauza focarului de coronavirus.

Seismul s-a simţit intens în capitala Zagreb, unde mai multe persoane au fost rănite şi unde a afectat sediul Ministerului Apărării, dar şi în Serbia, Bosnia Herţegovina, Austria, Germania, Cehia şi Slovacia. Și țara noastră apare pe lista statelor, unde a ajuns unda de șoc.

În Slovenia, activitatea unei centrale nucleare a fost suspendată din motive de precauţie. Reacţii au venit rapid din partea preşedinţilor Comisiei Europene şi Consiliului European, care s-au declarat pregătiţi să ajute Croaţia.

Seismul de acum vine după un altul de magnitudine produs ieri, dar care nu a făcut victime.