Criza, resimţită în aproape toate căminele românilor

Criza, resimţită în aproape toate căminele românilor

Aproape 80% dintre români se simt afectaţi personal de criza economică, faţă de o medie de 58% la nivelul cetăţenilor Uniunii Europene (UE), relevă un sondaj Eurobarometru, derulat în perioada ianuarie- februarie.

Mai mult, 75% dintre concetăţeni cred că efectele actualei crize se vor răsfrânge asupra nivelului de trai şi în următorii cinci ani.

Părerile românilor în legătură cu instituţia sau organismul care va scoate ţara din criză sunt împărţite. Aproape o treime (32%) au încredere în guvern pentru combaterea crizei economice, alţi 23% îşi pun speranţele în eforturile UE, iar 10% cred că cele mai eficiente măsuri vor fi luate de SUA. În acelaşi timp, aproape 40% dintre români cred că ţara noastră va ieşi mai repede din criză dacă îşi coordonează acţiunile cu cele ale celorlalte state membre.

Pe de altă parte, 36% dintre conaţionali cred că soluţia stă în măsurile anticriză adoptate la nivel local. G8 inspiră mai multă încredere ca UE

Totodată, sondajul Eurobarometru arată că cetăţenii celor 27 de state membre au mai multă încredere, în ceea ce priveşte măsurile anticriză, în grupul celor mai dezvoltate opt state ale lumii din punct de vedere economic, tehnologic şi militar - G8 (25% dintre respondenţi), decât în Uniunea Europeană (17%) sau guvernele locale (14%). În grupul G8 au mare încredere olandezii (34%) şi suedezii (36%) şi puţin maltezii (10%), românii (11%) şi irlandezii (12%).

Deşi mulţi economişti susţin că adoptarea monedei euro ne-ar feri de multe dintre turbulenţele de pe pieţele financiare, numai 44% dintre români cred acest lucru. Alţi 19% nu sunt de acord cu teoria că euro ne-ar proteja.

Procentul conaţionalilor care doresc accelerarea procesului de aderare la zona euro este de 35, în timp ce 11% doresc încetinirea procedurilor. La nivelul UE, un procentaj de 44 dintre respondenţi consideră că euro a atenuat efectele negative ale crizei, în timp ce 39% dintre cei chestionaţi consideră că moneda unică nu a atins acest obiectiv.

Ne puteți urmări și pe Google News