Evenimentul Zilei > International > Criza IMIGRANȚILOR. Morți și răniți, după ce mii de oameni au luat cu asalt EUROTUNELUL, încercând să intre în Marea Britanie
Criza IMIGRANȚILOR. Morți și răniți, după ce mii de oameni au luat cu asalt EUROTUNELUL, încercând să intre în Marea Britanie

Criza IMIGRANȚILOR. Morți și răniți, după ce mii de oameni au luat cu asalt EUROTUNELUL, încercând să intre în Marea Britanie

Aproximativ 37.000 de imigranţi au fost interceptaţi de la 1 ianuarie 2015 şi până în prezent, prin forţe proprii, de către grupul Eurotunel, care a cerut Franţei şi Marii Britanii o „reacţie adecvată'”, după ce s-au înregistrat 1.500 de imigrabți ilegali care au încercat să intre în Marea Britanie, marți noaptea.

„Eurotunelul a avertizat de mai multe luni Comisia interguvernamentală pentru tunelul de sub Canalul Mânecii şi autorităţile în legătură cu explozia numărului de imigranţi prezenţi la Calais (în nordul Franţei) şi consecinţele, uneori dramatice, pe care aceasta l-ar putea avea”, subliniază într-o declaraţie operatorul tunelului de sub canalul Mânecii.

Potrivit acestuia, situaţia „depăşeşte ceea ce un concesionar poate face în mod rezonabil”.

În ultimele săptămâni, tunelul de sub Canalul Mânecii este luat cu asalt zilnic de imigranţi blocaţi la Calais, care vor să ajungă în Marea Britanie.

În noaptea de marţi spre miercuri, circa 1.500 de tentative de a pătrunde în Marea Britanie au fost întreprinse de mai multe sute de imigranţi ilegali, a anunţat Eurotunelul. Cu o zi înainte, au fost înregistrate 2.000 de astfel de încercări, cel mai mare număr de până acum.

„De la apariţia imigranţilor ilegali în Calais, Eurotunelul, dincolo de obligaţiile contractuale, a investit masiv în mijloace fizice (baraje, iluminat, camere de supraveghere, bariere cu infraroşu) şi umane de protecţie la terminalul de la Coquelles: peste 160 milioane de euro, dintre care 13 milioane de euro în prima jumătate a anului 2015”, indică Eurotunel.