Evenimentul Zilei > Actualitate > Criza forței de muncă va fi rezolvată! Deținuții vor fi scoși la muncă obligatorie
Criza forței de muncă va fi rezolvată! Deținuții vor fi scoși la muncă obligatorie

Criza forței de muncă va fi rezolvată! Deținuții vor fi scoși la muncă obligatorie

O propunere de modificare a Legii de executare a pedepselor 254/2013, depusă spre dezbatere la Senat, prevede ca toți deținuții apți de muncă, să fie obligați să muncească.

În plus, toți deținuții vor fi obligați ca în perioada de executare a unei pedepse privative de libertate să își finalizeze studiile sau să parcurgă programe de reintegrare socială, cum ar fi cursuri de dezalcoolizare au de de corectare a unor comportamente generate de consumul de droguri.

În expunerea de motive se arată că ”dintre cei 20.000 de deținuți aflați în custodia sistemului penitenciar românesc, majoritatea au capacitatea de muncă păstrată. În contextul actual al deficitului de forțăd e muncă, 15-17.000 de oameni, cu preponderență tineri, de vârstă activă, reprezintă o sursă importantă care nu trebuie ignorată și care se poate valorifica mai bine”.

În acest sens, inițiatorul propunerii, deputatul PNL, Florin Roman arată că în Anglia, deținuții sunt obligați să muncească dacă închisoarea unde sunt închiși găsește oportunități de muncă în economia locală.

Astfel, legea va fi completată cu un articol care obligă deținuții să muncească. ”Persoanele condamnate au dreptul și obligația de a munci în raport cu tipul regimului de executare, ținându-se seama de calificarea, deprinderile și aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranță, precum și de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora”.

Prin noua lege, fiecare deținut va fi obligată să urmeze opt clase de școală, dar doar în penitenciarele care au suficient spațiu pentru a înființa țcoli primare și gimnaziale, în baza programei școlare privind învățământul școlar obligatoriu.