Criză economică profundă în Ucraina. Prețurile la alimente au explodat

Criză economică profundă în Ucraina. Prețurile la alimente au explodatVictorie Ucraina / sursa foto: https://www.powervertical.org/

Ucraina se confuntă cu o creștere importantă a inflației, care a atins 12% în 2024, deși Banca Centrală estima că va încheia anul cu o rată de sub 10%. Motivul evident este invazia Rusiei din anul 2022, când inflația a explodat, pur și simplu, la 26,6%.

Presiunile inflaționiste din Ucraina continuă să crească, reflectând condițiile economice dificile și cheltuielile ridicate ale întreprinderilor și gospodăriilor.

Care sunt cauzele

Presiunea inflaționistă fundamentală s-a intensificat ca urmare a creșterii costurilor produselor alimentare procesate, a creșterii cheltuielilor de afaceri pentru energie și a costurilor forței de muncă, precum și a impactului devalorizării asupra prețurilor.

De altfel, în contextul atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice, costurile energiei electrice s-au majorat cu 63,6% anual.

Creșterea prețurilor produselor alimentare din Ucraina a fost cauzată de o scădere a ofertei de anumite produse agricole și animale, ceea ce a condus la creșterea prețurilor atât pentru produsele brute, cât și pentru cele prelucrate.

Alimentele s-au scumpit cu 1,8% în decembrie, în scădere de la un maxim anual de 3,9% în noiembrie.

Armata ucraineană

Armata ucraineană Sursa foto: X

Toate industriile sunt în criză

Creșterea prețurilor produselor nealimentare s-a accelerat din cauza fluctuațiilor valutare, în special a majorătii prețurilor la îmbrăcăminte și încălțăminte.

Creșterea prețurilor a afectat, de asemenea, serviciile de comunicații, educația, cultura, recreerea, precum și sectorul hotelier și al restaurantelor. Aceasta a fost o consecință a creșterii costurilor de producție. Creșterea de la un an la altul a prețurilor carburanților a încetinit din cauza scăderii prețurilor globale la petrol și a cererii interne limitate.

Inflația reglementată administrativ din Ucraina s-a accelerat, de asemenea. Băuturile alcoolice și produsele din tutun au devenit mai scumpe din cauza efectului devalorizării și a creșterii preconizate a accizelor începând cu ianuarie 2025. Cu toate acestea, un moratoriu privind creșterea tarifelor pentru anumite locuințe și servicii de utilități publice a limitat creșterile mai semnificative ale prețurilor în această categorie.

Banca Națională a Ucrainei spune că rata anuală a inflației va scădea la 6,9% în 2025 și preconizează că va atinge obiectivul de 5% în 2026.