După doi ani de pandemie şi unul de război în Ucraina, românii sunt preocupați de creşterea preţurilor, inflaţie şi costul de trai. Eurobarometru

După doi ani de pandemie şi unul de război în Ucraina, românii sunt preocupați de creşterea preţurilor, inflaţie şi costul de trai. Eurobarometru Sursa foto: Arhiva EVZ

Rezultatele sondajului Eurobarometru al Comisiei Europene arată că românii sunt preocupați de prețurile uriașe, dar și de războiul din Ucraina. Alții se tem că nu vor face față scumpirilor în viitor.

După doi ani de pandemie şi unul de război în Ucraina, românii au devenit mult mai preocupați de creşterea preţurilor, a inflaţiei şi de costul de trai, atât în ce priveşte situaţia personală (51%), cât şi opinia cu privire la situaţia naţională (53%) şi cea de la nivel european (30%), arată rezultatele sondajului Eurobarometru standard publicat luni de Comisia Europeană.

Pe plan personal şi naţional, situaţia financiară proprie (22%) şi cea economică a ţării (29%) se clasează pe locul doi, urmate de sănătate (17%, atât la nivel personal, cât şi naţional). În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, românii clasează situaţia internaţională pe locul doi ca preocupare (28%), urmată de resursele de energie (19%).

Vești proaste de la Comisia Europeană! Economia României scade drastic la jumătate. Pragul inflației va ajunge la 8,9%

Sursa foto: arhiva EVZ

Mulți dintre români consideră că propria situaţie financiară/economică va stagna (40%) sau chiar se va înrăutăţi (36%) în următorul an. Nici cetățenii celorlalte țări nu cred că situația va fi mai bună în viitorul apropiat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spun românii de războiul din Ucraina

Românii au o părere bună de modul în care Uniunea Europeană a gestionat răspunsul la invazia rusă din Ucraina (58%) şi sunt în favoarea impunerii de sancţiuni Rusiei (67%), interzicerii anumitor instituţii mass-media ruse în UE (61%), finanţării achiziţiei de echipamente militare pentru Ucraina (55%), furnizării de ajutor umanitar celor afectaţi de război (71%) sau primirii în Uniune a refugiaţilor ucraineni (72%). Ei consideră că războiul din Ucraina este o ameninţare la adresa securităţii atât a Uniunii Europene (69%), cât şi a propriei ţări (71%). Aceștia se tem că războiul le va afecta situația financiară (66%).

Majoritatea românilor au încredere în Uniunea Europeană (52%, comparativ cu 47% în UE), 42% dintre ei (50% în UE27) apreciază libertatea de circulaţie, adică posibilitatea de a călători, studia sau lucra în țările din UE.

Mulți români au declarat că află informații de la televizor (75%) sau de pe reţelele sociale (32%). Aceștia au mai spus că sunt conştienţi de existenţa fenomenului de dezinformare şi al ştirilor false (63%), dar că știu să facă diferența (54%), potrivit Agerpress.