"Criza economică, mai periculoasă decât Al Qaida"

"Criza economică, mai periculoasă decât Al Qaida"

Criza economica mondială constituie, în prezent, principala ameninţare pentru securitatea Statelor Unite, detronând al-Qaida, a avertizat ieri noul director naţional pentru informaţii, Dennis Blair, care a subliniat riscurile de instabilitate politică, relatează CNN.

Blair a prezentat, astfel, parlamentarilor americani, pentru prima oară în ultimii ani, un alt pericol decât terorismul, pericol care ar trebui să se afle în prim-planul atenţiei SUA drept principală ameninţare la adresa securităţii lor.

"O astfel de instabilitate ar putea contribui la declanşarea mişcărilor şi activităţilor teroriste", consideră Blair.

Potrivit directorului pentru informaţii, reţeaua al-Qaida este "mai puţin performantă şi mai puţin eficientă decât în urma cu un an, dar continuă să pregătească atentate în Occident".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Timpul, cea mai mare ameninţare"

Noul director al Informaţiilor naţionale ale SUA a mai precizat ieri că o altă mare ameninţare la adresa SUA este timpul, "cu cât mai mult va dura redemararea economiei, cu atât mai mare va fi riscul gravelor pagube pentru interesele strategice americane".

"Timpul este probabil cea mai mare ameninţare care ne apasă. Cu cât mai mult va dura redemararea economiei, cu atât mai mare va fi riscul gravelor pagube pentru interesele strategice americane", a adăugat el, venind în întâmpinarea Congresului care se pregăteşte să adopte un plan de relansare economică a SUA de peste 800 miliarde de dolari.

Potrivit statisticilor, "crizele economice cresc riscul de instabilitate politică, dacă ele persistă mai mult de unul sau doi ani", a spus Blair. În afară de riscurile tot mai mari de instabilitate politică şi de "protecţionism distructiv", "aliaţii şi prietenii SUA s-ar putea să nu fie capabili să-şi îndeplinească obligaţiiile umanitare şi în materie de apărare", a subliniat oficialul.