"În ceea ce privește forțele armate ruse desfășurate pe teren, da, ele sunt în continuare în Ucraina", a declarat presei generalul Breedlove. El nu a precizat însă și care este numărul soldaților. 

Generalul american a afirmat că încetarea focului în 5 septembrie între separatiști și forțele Kievului "există doar pe hârtie" și că "ceea ce se petrece pe teren este cu totul altă istorie".

"Dar sperăm că această situație se va schimba", a adăugat el. "Fluxul neîncetat al forțelor ruse și al forțelor proruse peste frontieră, du-te vino-ul lor, face practic imposibil să fie apreciat efectivul lor", a declarat acesta într-o conferință de presă la Vilnius.

În timpul unei reuniuni de două zile, șefii de stat major ale celor 28 de membri ai NATO au discutat despre securitatea regională și despre relațiile lor cu Rusia, în timp ce o nouă încetare a focului era semnată la Minsk între separatiști și Kiev.

Generalul Breedlove a declarat că speră în rezultate pozitive ale memorandumului semnat în cursul nopții, la capătul a șapte ore de negocieri-maraton în capitala belarusă, situată la 200 km de Vilnius, care prevede în special o sistare a utilizării armelor și o retragere cu 15 km a pieselor de artilerie grea a celor două tabere de o parte și de alta "liniei lor de contact".

"Am auzit vorbindu-se astăzi de noi acorduri posibile care permit să se spere că cele două părți combatante vor putea ajunge la un acord care va institui din nou o situație de încetare a focului", a adăugat  Philip Breedlove.

NATO a anunțat sâmbătă la Vilnius că generalul ceh Petr Pavel, șeful statului major ceh, va prezida anul viitor Comitetul militar, cea mai înaltă autoritare militară a NATO, succedându-i generalului danez Knud Bartels. Petr Pavel va fi primul general provenit din Europa Centrală și de Est care ocupă această funcție.