Evenimentul Zilei > International > Focuri de armă, un ucrainean a fost rănit de ruşi. Vezi reacţia Washingtonului
Focuri de armă, un ucrainean a fost rănit de ruşi. Vezi reacţia Washingtonului

Focuri de armă, un ucrainean a fost rănit de ruşi. Vezi reacţia Washingtonului

A doua bază militară ucraineană din Crimeea a fost atacată de membri ai unor miliţii proruse. Membri ai unor miliţii proruse au ocupat, sâmbătă, cu blindate şi arme automate, încă o bază din Crimeea, în apropiere de Sevastopol, trăgând focuri de avertisment.

UPDATE. Casa Albă a reacţionat în urma noilor acţiuni ale forţelor ruseşti, solicitând Moscovei să iniţieze un dialog cu Kievul cât mai curând.
"După cum am mai spus,  armata rusă este direct responsabilă pentru victimele rezultate în urma conflictelor dintre forţele sale, fie că este vorba de trupe regulate în uniformă, fie cele fără însemne, şi militarii ucraineni", a declarat Laura Lucas Magnuson, purtător de cuvânt al National Security Council.
UPDATE. A doua bază militară ucraineană din Crimeea, atacată sâmbătă de membri ai unor miliţii proruse
Vehicule blindate au pătruns într-o unitate militară din Belbek. Militanţi proruşi au tras focuri de armă în aer pentru a-i soma pe militarii ucraineni să părăsească baza, potrivit Mediafax.
Conform BBC News, cel puțin o persoană a fost rănită în urma atacurilor de la Belbek. 
O altă bază militară ucrainiană situată în vestul peninsulei a fost atacată, aproximativ 200 de combatanţi înarmaţi intrând în baza aeriană de la Novofedorivka.
Militanţii proruşi au somat militarii ucraineni să părăsească unitatea, arborând drapelul Rusiei, în locul celui ucrainean. La ocuparea bazei militare au asistat şi militari ruşi.

  • Mii de ucrainieni au manifestat la Donețk pentru revenirea la putere a lui Viktor Ianukovici

În replică, militarii ucraineni s-au baricadat în clădirile unităţii şi au lansat grenade lacrimogene.
Un ofiţer al armatei ruse a intrat în clădire pentru a negocia cu militarii ucraineni.
Marina rusă a preluat controlul asupra singurului submarin ucrainean militar staţionat la Sevastopol. Soldaţii ruşi au arborat steagul marinei ruse şi au desprins însemnele Ucrainei de pe carena navei.
"Trupele rusești de la aerodromul nostru ne-au dat o oră pentru a ne preda sau vor începe asaltul. Nu plecăm nicăieri, haideți să vedem despre ce asalt e vorba", a spus Oleg Podovalov.

Potrivit Reuters, preluat de Agerpres, baza, care arborează steagul ucrainean, este una dintre puținele baze militare din Crimeea în continuare controlate de Ucraina după anexarea peninsulei la Rusia.
Ultimatumul trebuia să expire la ora 12:30 GMT.
CITIȚI ȘI:

  • Băsescu avertizează că „așa a început și al doilea război mondial” și spune că UE se pregătește de un „război economic” cu Rusia
  • Arseni Iaţeniuk: Ucraina va răspunde militar oricărei tentative ruse de anexare a estului ţării
  • Ucraina a decis introducerea de vize pentru cetăţenii ruşi şi ieşirea din Comunitatea Statelor Independente
  • UPDATE CRIMEEA. Obama: Rusia riscă să devină tot mai mică pe scena mondială
  • Obama îi spune lui Putin că Washingtonul este gata să impună sancțiuni suplimentare
  • Criza din Crimeea. Iulia Timoşenko: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna. Putin a semnat anexarea Crimeei şi a ordonat focuri de artificii
  • SUA adoptă noi sancţiuni pentru oficiali ruşi. Rusia nu se lasă mai prejos
  • UPDATE. Navă de război UCRAINEANĂ, luată cu asalt de persoane înarmate în SEVASTOPOL