Evenimentul Zilei > Actualitate > Criză de sânge la București. Institutul Național de Hematologie apelează la centrele din țară
Criză de sânge la București. Institutul Național de Hematologie apelează la centrele din țară

Criză de sânge la București. Institutul Național de Hematologie apelează la centrele din țară

Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională din Capitală face faţă cu dificultate nevoilor de sânge şi produse derivate ale spitalelor bucureştene. Zilnic, sunt necesare 1.000 de unităţi, în timp ce numărul donatorilor se ridică la doar 300.

Directorul adjunct al institutului, dr. Corina Posea, citată de Agerpres, a explicat că, pentru a se face faţă solicitărilor venite din partea spitalelor, se apelează la centrele de transfuzie din ţară.

Posea a adăugat că spera ca până la finalul anului să se deschidă un nou centru de recoltare la Spitalul Colentina.

"Ne propunem să depăşim acest prag de 1,8 donatori la 100 de locuitori. Sperăm să ajungem la nivelul Ungariei la trei donatori/100 de locuitori. Ar fi suficient sânge dacă am avea 25 de donatori la 1.000 de locuitori", a declarat Posea.

Potrivit acesteia, transplantul de organe şi, în special, cel de ficat reprezintă cel mai mare consumator de sânge şi derivate de sânge, cele mai multe solicitări fiind făcute de Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), Spitalul de Urgenţă, Spitalul Colentina.