Evenimentul Zilei > Actualitate > Cristian Preda, împotriva unei alianţe: N-am intrat în PDL ca să sprijin PSD-işti ori PC-işti vopsiţi în UNPR-işti
Cristian Preda, împotriva unei alianţe: N-am intrat în PDL ca să sprijin PSD-işti ori PC-işti vopsiţi în UNPR-işti

Cristian Preda, împotriva unei alianţe: N-am intrat în PDL ca să sprijin PSD-işti ori PC-işti vopsiţi în UNPR-işti

PDL nu ar trebui să facă o alianţă politică cu UNPR, un partid care nu poate fi de încredere şi care a profitat mai mult de pe urma bugetului ţării, decât ţara de pe urma UNPR, susţine astăzi, europarlamentarul Cristian Preda pe blogul personal. Eurodeputatul explică că nu este adeptul politicii care "mută oamenii ca pe o tablă de şah şi le schimbă identităţile după cum schimbi poşetele de lux".

Preda cere colegilor de partid să nu facă greşeala mergerii la urne alături de unul din partenerii de guvernare, mai ales când este vorba de UNPR.
"Unii pedelişti consideră că la alegerile locale din 10 iunie PDL ar trebui să încheie o alianţă cu UNPR, întrucât cele două partide sunt partenere la guvernare. Ar fi prima alianţă de acest fel încheiată în perioada de după 1989. Nici partidele care au susţinut guvernul Văcăroiu (PDSR, PUNR, PRM, PSM), nici grupările din echipa dirijată de Isărescu (CDR, UDMR, PD, PSDR), nici membrii majorităţii pe care s-a bazat guvernul Năstase (PSD, UDMR), nici aliaţii din guvernul Tăriceanu II (PNL, UDMR) nu au găsit cu cale să se alieze electoral. Toţi liderii partidelor guvernamentale – indiferent de forţa lor – s-au dus la urne fără aliaţii pe care i-au avut în Palatul Victoria", reaminteşte Preda.

El remarcă faptul că motivul pe care îl invocă PDL în favoarea unei alianţe cu UNPR nu e ideologic, deoarece dacă ar fi acesta cazul, PDL s-ar alia cu UDMR sau cu PNŢCD, partide care sunt şi ele membre ale PPE.

Nu este vorba nici de un "calcul electoral riguros", de vreme ce UNPR e creditat cu mai puţin de un procent, subliniază eurodeputatul, pledând în defavoarea unei alianţe cu acest partid. El face şi o scurtă trecere în revistă a modului în care a fost creată această formaţiune, sugerând că UNPR nu poate fi un partener electoral de încredere.

"Trebuie să ne reamintim ce e UNPR, din punct de vedere politic. Pe scurt, partidul condus de G.Oprea e format din două categorii de persoane: din deputaţi şi senatori care au votat căderea guvernului Boc înainte de alegerile prezidenţiale din 2009, dar care, după victoria lui Traian Băsescu, au vrut să fie parte a guvernului condus de acelaşi Boc; din primari PSD, PC şi PNL care, fără a părăsi partidele pe listele cărora fuseseră aleşi, pentru a nu-şi pierde mandatul, au promis ralierea la UNPR începând din această vară, şi au primit în schimb un sprijin masiv de la guvern. Uneperiştii din prima categorie l-au abandonat pe Boc, pentru ca pe urmă să abandoneze USL. Cei din a doua categorie n-au abandonat USL şi au promis că nu-l abandonează nici pe Oprea", scrie Preda.

El se întreabă pentru cine ar conta o astfel de alianţă. "Răspunsul e pozitiv doar pentru cei care cred că partidele există exclusiv la guvernare. Ca şi pentru cei care cred că pot păcăli alegătorii mutând oamenii ca pe o tablă de şah şi schimbându-le identităţile după cum schimbi poşetele de lux. Pentru cei care cred că politica se face fără memorie şi având drept singure resurse banii care nu-ţi aparţin, adică banii de la buget. Nu sunt dispus la un asemenea compromis. Pentru că nu cred că ţara a profitat mai mult de pe urma UNPR decât a profitat UNPR de pe urma bugetului ţării. Nu voi susţine în niciun fel o alianţă cu UNPR. Fiindcă n-am intrat în PDL ca să sprijin PSD-işti ori PC-işti vopsiţi la momentul oportun în UNPR-işti", conchide deputatul PDL.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: