Cristian Mungiu, învins de rivalul de la Cannes

Cristian Mungiu, învins de rivalul de la Cannes

Cristian Mungiu a ratat Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, în favoarea lui Julian Schnabel, regizorul peliculei „Scafandrul şi fluturele“.

Regizorul care declara de curând că Palme d’Or-ul îi era destinat lui, nu lui Cristian Mungiu, şi că juriul de la Cannes s-a răzgândit pe ultima sută de metri din motive „politice“ şi-a savurat „revanşa“ duminică seara. Filmul său, „Scafandrul şi fluturele“/ „The Diving Bell and the Butterfly“, i-a adus două Globuri de Aur, pentru Cel mai bun regizor şi Cel mai bun film străin, categorie la care a concurat şi „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile“.

De la Cannes - unde lui Schnabel i-a revenit premiul pentru regie - cele două filme au mers „umăr la umăr“ în toate topurile criticilor, pe listele nominalizaţilor la diverse premii şi în festivaluri, primind elogii aproape unanime. La ceremonia care deschide sezonul premiilor americane însă, filmul lui Schnabel pare să fi avut mai multă trecere printre membrii Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood.

După 15 premii internaţionale, e prima distincţie importantă pe care o ratează „432“. Al treilea film din cariera americanului Schnabel (56 de ani), „Scafandrul şi fluturele“ (coproducţie franco-americană) e inspirat din povestea reală a lui Jean- Dominic Bauby, redactor-şef la „Elle“, rămas paralizat în urma unui accident cerebral. Singura parte vie a corpului său e pleoapa ochiului stâng: clipind, el dictează o carte. Celelalte pelicule concurente la categoria Cel mai bun film străin au fost „Persepolis“, „The Kite Runner“ şi „Lust, Caution“. „Ispăşirea“, cel mai bun film Ediţia din acest an, a 65-a, a fost dominată de patru filme, care s-au ales cu câte două trofee: britanicul „Atonement“/„Ispăşirea“ al lui Joe Wright (Cel mai bun film şi Cea mai bună coloană sonoră), „Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din Fleet Street“ (Cel mai bun musical şi Cel mai bun actor într-un musical, Johnny Depp), „Nu există ţară pentru bătrâni“ de Joel şi Ethan Coen (Cel mai bun scenariu şi Cel mai bun actor secundar, Javier Bardem) şi „Scafandrul şi fluturele“. Daniel Day-Lewis şi-a revendicat trofeul pentru interpretare masculină, cu rolul din „There Will Be Blood“, iar Julie Christie - pentru cea feminină („Away From Her“). Premiul pentru rol secundar feminin i-a revenit lui Cate Blanchett, care-l joacă pe tânărul Bob Dylan în „I’m Not There“, iar cel pentru rol principal în comedie sau musical, franţuzoaicei Marion Cotillard („La vie en rose“). O gală „cenuşie“ Din cauza grevei scenariştilor, gala Globurilor de Aur, de la Hotelul Beverly Hilton din Los Angeles, a avut toate ingredientele unei banale conferinţe de presă, complet lipsită de glamour. N-a fost întins nici măcar simbolicul covor roşu, iar anunţarea premiilor s-a consumat într-o jumătate de oră, în prezenţa a 500 de persoane (majoritatea ziariş ti) şi fără picior de vedetă prin sală.

Ne puteți urmări și pe Google News

În absenţa fastului şi a mediatizării intense, presa internaţională se întreba ironic dacă Globurile „chiar s-au dat“ ori dacă mai contează pentru industria filmului. După acest eşec, producătorii au anunţat că vor relua negocierile cu Sindicatul Scenariştilor Americani, pentru a salva Oscarurile. NOMINALIZĂRI „432“ aşteaptă Oscarurile Deşi se afla la Los Angeles, Cristian Mungiu a lipsit de la conferinţa Globurilor, urmărind transmisia fulger de la un local din Los Angeles, împreună cu actorul Vlad Ivanov şi distribuitorul său american de la IFC Films. Prima înfrângere pe pământ american n-a fost o surpriză pentru Mungiu, care declara înainte de Gală că filmul său nu are niciun fel de „implicare americană“. Şansele la un Oscar pentru film străin rămân însă la fel de mari, nominalizarea sa fiind anticipată de premii cu tradiţie în „preziceri“ de acest fel, precum Hollywood World Award. Nominalizările la Oscar vor fi anunţate marţea viitoare, pe 22 ianuarie.