Cristian Diaconescu a remarcat faptul că de la an la an problemele românilor din afara graniţelor rămân aceleaşi, fără ca situaţia lor să se schimbe semnificativ şi consideră că nu este normal ca autorităţile de la Bucureşti să excludă tema minorităţilor din dialogul bilateral cu statele în care trăiesc comunităţi de români.

"Nu ne mai putem raporta la o problemă de imagine, cu căluşari şi cu sarmale făcute la ambasadă nu mai rezolvi problema a milioane şi milioane de români. Ai nevoie de un proiect sofisticat şi cu acest lucru vă rog să plecaţi de la această întâlnire. Cereţi un proiect sofisticat. Eu nu înţeleg de ce există Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni, institute culturale, tot soiul de poveşti pentru care cheltuim bani care nu fac absolut nimic de natură semnificativă. (…) Lucrurile sunt tratate în România de-a valma", a afirmat fostul ministru de Externe, citat de Agerpres.

Acesta a făcut referire la problemele românilor din Valea Timocului, unde nu se respectă un acord semnat între România şi Serbia privind protecţia drepturilor minorităţilor, la situaţia românilor din Maramureşul istoric şi mai ales din regiunea Odessa, despre care a spus că este absolut inacceptabilă, dar şi la problemele românilor din Bulgaria, care sunt privaţi de drepturi elementare.

El a spus că trebuie să se înţeleagă foarte bine că atunci când România solicită rezolvarea problemelor comunităţilor de români din afara graniţelor nu se referă la revendicări teritoriale.

Te-ar putea interesa și: