Evenimentul Zilei > Actualitate > Cristian Bușoi: Reducerea cu 60% a emisiilor de carbon până în 2030, exagerat optimistă
Cristian Bușoi: Reducerea cu 60% a emisiilor de carbon până în 2030, exagerat optimistă

Cristian Bușoi: Reducerea cu 60% a emisiilor de carbon până în 2030, exagerat optimistă

Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi este de părere că reducerea cu 60% a emisiilor de carbon până în 2030 este exagerat optimistă. 

Cristian Bușoi a declarat că într-o notă exagerat optimistă și pe alocuri chiar populistă, Parlamentul European a votat astăzi o țintă greu de atins: reducerea cu 60% a emisiilor de carbon până în 2030, comparativ cu anul 1990.

„În calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie și Energie din Parlamentul European, cred că obiectivul Comisiei Europene, care este susținut de România și justificat printr-un studiu de impact – care ne-a arătat o radiografie exactă a economiilor de pe teritoriul Uniunii și posibilitățile existente – de a merge către o țintă realistă: reducerea emisiilor cu 55% ar fi fost mult mai fezabil.

Ținta de 55% ar fi creat mai puțină presiune pe economiile europene, mai ales în perioada de criză în care ne aflăm, ar fi reprezentat un pericol mai mic în a pierde locurile de muncă și a pierde competitivitatea Uniunii în competiția globală cu țări care nu și-au propus obiective atât de ambițioase.

Este vital ca UE și România să respecte obiectivele pe care ni le-am asumat prin Pactul Verde European – Green Deal. Este imperios necesar să reducem emisiile de gaze cu efect de seră, să transformăm sectorul economic și sectorul energetic al Uniunii. Dar trebuie să ne asumăm obiective realiste, fezabile. Nu trebuie să uităm că este un proces de durată, care necesită investiții mari pentru adaptarea economiilor statelor membre la aceste cerințe.

Exagerările și țintele intermediare nerealiste pun în pericol nu doar funcționarea optimă a unor ramuri din economia europeană, ci chiar obiectivul final de a transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic”, a punctat Cristian Bușoi care este președinte Comisiei ITRE din Parlamentul European.

Trebuie amintit că Parlamentul European a votat în favoarea reducerii cu 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Decizia este o victorie a unei coaliții a deputaților verzi, socialiști și democrați și Renew Europe. Partidul Popular European, cel mai mare grup din PE, a votat împotriva reducerii cu 60% a emisiilor, motivând că acesta „merge prea departe”. În schimb, PPE a susținut planul Comisiei de reducere netă cu 55% a emisiilor față de nivelul din 1990.