Evenimentul Zilei > Politica > Cristi Preda, un europarlamentar cu principii. Flexibile.
Cristi Preda, un europarlamentar cu principii. Flexibile.

Cristi Preda, un europarlamentar cu principii. Flexibile.

Au trecut șase luni de când Cristian Preda, în căutarea unui nou mandat de europarlamentar, stătea în genunchi pe plaja din Mamaia, alături de Elena Udrea.

Râdeau împreună cu Traian Băsescu, erau niște oameni fericiți și în deplin consens. Era în 2 mai 2014. Preda primise locul întâi pe listele PMP deși, dacă s-ar fi respectat statutul partidului, nu ar fi ajuns nici pe poziția a 3-a. Erau vremuri în care europarlamentarul era un adversar declarat al Monicăi Macovei, îi reproșa dur faptul că a rămas alături de Vasile Blaga și o anunța că îi va fi un adversar necruțător. De altfel, potrivit unei declarații făcute de Monica Macovei la Digi 24, Preda nici măcar nu o mai saluta „de luni de zile”. Asta se întâmpla nu mai departe de începutul lui august 2014.

Tot în august 2014, nu se știe s-a întâmplat și Cristian Preda, brusc, și-a descoperit afilierea la principiile Monica Macovei. Mai întâi a salutat candidatura ei la președinție. În octombrie, deși Preda este vicepreședinte al PMP, a declarat că va vota cu Macovei și nu cu candidatul partidului său, Elena Udrea. Acum, nu i se pare că există vreo contradicție între faptul că nu a sprijinit-o defel în această campanie pe Udrea – Preda a fost inexistent în această campanie electorală – și faptul că, acum, îi cere demisia.

În realitate, europarlamentarul PMP este un supraviețuitor care a știut cum să sară dintr-o barcă în alta și, fără să lase nimic remarcabil în urma sa, a prins mereu poziții confortabile, cu muncă puțină și bine plătite. A fost consilierul inexistent al lui Emil Constantinescu, a primit de la fostul premier Tăriceanu un post excelent de secretar de stat pentru Francofonie, iar apoi a ajuns la Cotroceni, în poziția de consilier prezidențial. Din 2009, a ajuns europarlamentar, fiind ales mai întâi pe listele PDL și apoi ale PMP, dar, în realitate, cu sprijinul politic al lui Traian Băsescu. Rețeta a funcționat, aproape zece ani: Preda se agăța, în ultima clipă, de tabăra câștigătoare. Acum, evident, vrea să abandoneze PMP și să prindă un loc în structura pe care o construiește Monica Macovei. Rămâne de văzut dacă va reuși să păcălească pe cineva din grupul Macovei și să-l convingă că aducerea sa în viitoarea formațiune politică reprezintă vreun avantaj.