Râdeau împreună cu Traian Băsescu, erau niște oameni fericiți și în deplin consens. Era în 2 mai 2014. Preda primise locul întâi pe listele PMP deși, dacă s-ar fi respectat statutul partidului, nu ar fi ajuns nici pe poziția a 3-a. Erau vremuri în care europarlamentarul era un adversar declarat al Monicăi Macovei, îi reproșa dur faptul că a rămas alături de Vasile Blaga și o anunța că îi va fi un adversar necruțător. De altfel, potrivit unei declarații făcute de Monica Macovei la Digi 24, Preda nici măcar nu o mai saluta „de luni de zile”. Asta se întâmpla nu mai departe de începutul lui august 2014.

Tot în august 2014, nu se știe s-a întâmplat și Cristian Preda, brusc, și-a descoperit afilierea la principiile Monica Macovei. Mai întâi a salutat candidatura ei la președinție. În octombrie, deși Preda este vicepreședinte al PMP, a declarat că va vota cu Macovei și nu cu candidatul partidului său, Elena Udrea. Acum, nu i se pare că există vreo contradicție între faptul că nu a sprijinit-o defel în această campanie pe Udrea – Preda a fost inexistent în această campanie electorală – și faptul că, acum, îi cere demisia.

În realitate, europarlamentarul PMP este un supraviețuitor care a știut cum să sară dintr-o barcă în alta și, fără să lase nimic remarcabil în urma sa, a prins mereu poziții confortabile, cu muncă puțină și bine plătite. A fost consilierul inexistent al lui Emil Constantinescu, a primit de la fostul premier Tăriceanu un post excelent de secretar de stat pentru Francofonie, iar apoi a ajuns la Cotroceni, în poziția de consilier prezidențial. Din 2009, a ajuns europarlamentar, fiind ales mai întâi pe listele PDL și apoi ale PMP, dar, în realitate, cu sprijinul politic al lui Traian Băsescu. Rețeta a funcționat, aproape zece ani: Preda se agăța, în ultima clipă, de tabăra câștigătoare. Acum, evident, vrea să abandoneze PMP și să prindă un loc în structura pe care o construiește Monica Macovei. Rămâne de văzut dacă va reuși să păcălească pe cineva din grupul Macovei și să-l convingă că aducerea sa în viitoarea formațiune politică reprezintă vreun avantaj.