Evenimentul Zilei > Politica > Crin Antonescu, liderul disidenților din PNL
Crin Antonescu, liderul disidenților din PNL

Crin Antonescu, liderul disidenților din PNL

Fostul lider al liberalilor nu l-a votat pe Mihai Răzvan Ungureanu la SIE, în ciuda deciziei PNL. Au apărut deja informații că ar vrea să recucerească partidul

La Parlament există o cutumă. Când sunt evenimente importante, politicienii, care uneori nu se opresc în fața camerelor de luat vederi, sunt „rostogoliți” de jurnaliști, ce par a forma o grămadă de rugby, spre sala de plen. Mi-am amintit de un astfel de episod de la învestirea Guvernului Ponta 3, din martie anul trecut. Pe hol, a apărut Crin Antonescu. Microfoane, cabluri, camere de luat vederi l-au înconjurat. ,,A zis ceva? Ce a zis?”. N-a zis nimic, pentru că nimeni nu l-a întrebat nimic. Amuzant, dar există o explicație. Crin Antonescu dădea știri. Prin urmare, nu putea fi scăpat nicio clipă din ochi.


FOTO: În iunie anul trecut, Klaus Iohannis a fost votat președinte al PNL, iar Crin Antonescu a ținut un discurs în care a vorbit despre „trădători” FOTO: NICU DÎRDÎIACCon de umbră

În plen era mare tam-tam. I-a venit rândul liderului PNL să vorbească. S-a făcut liniște totală. „E liderul Opoziției”, s-a auzit o voce din sală. A eclipsat toată ședința, dându-și demisia din fruntea Senatului.

Acum, Crin Antonescu e tot liderul opoziției. Din interiorul PNL. Sau, cel puțin așa pare. Intrat într-un con de umbră, după ce a demisionat și de la șefia partidului, Antonescu ne-a anunțat că se retrage din politică. Întrun interviu acordat „Evenimentului zilei”, la începutul lunii trecute, el spunea că nu îi este dor de lumea al cărei pion principal fusese până nu demult.

„Pentru mine întotdeauna politica a fost un episod (…) Mie nu mi-e dor de nimic din politică, domnule Andronic, dar deloc”, declara Antonescu. Nu a uitat episodul înlocuirii sale cu Klaus Iohannis în cursa pentru Cotroceni. „Fiind un pic mâhnit, nu frustrat, că nu vorbim clar, am anunțat că renunț”, a povestit Antonescu. De altfel, în campanie acesta nu a susținut candidatul PNL. „Mi s-a cerut o participare la campanie de partid, de tip monoton, să mergem pe scenă, să spunem că e bine. Ceea ce e corect, dar nu e specialitatea mea”, a explicat Antonescu.

Marțea trecută, propus de Klaus Iohannis la șefia SIE, MRU a ajuns în Parlament. Antonescu a anunțat că nu-l va vota, deși PNL a făcut asta. “Este o poziție strict individuală. Probabil că vor vota această propunere, unii fără prea mare plăcere. Eu nu am glumit și când am făcut politică am crezut în lucrurile pe care le-am spus”, și-a explicat Antonescu decizia.

În final, la vot, din partea PNL, în total au lipsit 10 parlamentari, printre care Crin Antonescu, Ben-Oni Ardelean (învoit), Steliana Miron (aflată în concediu în Indonezia), Varujan Vosganian, Adrian Oros, Valentin Rusu, Marin Almăjanu, Elena Uioreanu, Mircea Lubanovici și Daniel Zamfir. „Nu i-am înţeles poziţia lui Antonescu. Am auzit discuţii că ar fi dat telefoane altor colegi, nici pe departe”, a ținut să precizeze Vasile Blaga.


FOTO: Crin Antonescu a stat în sala Operei Naționale, la ceremonia care a marcat 140 de ani de la înfi ințarea PNL, în mai anul acesta, alături de co-președinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, și de președintele Klaus Iohannis FOTO: NICU DÎRDÎIACAcum câteva zile, Robert Turcescu a lansat o teorie: Crin Antonescu își pregătește reintrarea în scenă. „Eu am tot zis că Antonescu își pregătește o mică armată. Mai știți când v-am spus de întâlnirea lui cu Mănescu? Ei bine, atunci s-a stabilit ceea ce se întâmplă azi: Crin Antonescu creeaza o mișcare disidenta în interiorul PNL. Care se va manifesta puternic atunci când Alina Gorghiu va dori să devină prim-ministru sau candidat la Primăria Capitalei sau cine știe ce-o mai visa ea…”, a spus Turcescu.

De vorbă cu Ponta

Foști parteneri, Crin Antonescu și Victor Ponta și-au trimis mult timp mesaje, de cele multe ori ironice, prin intermediul presei. După o perioadă în care a absentat la multe voturi importante din Senat, Antonescu a venit la ședința din 12 iunie a Legislativului în care s-a dezbătut și votat moțiunea de cenzură inițiată de PNL împotriva guvernului Victor Ponta. Fostul lider al PNL a anunțat că votează „pentru”. Surprins în sală stând de vorbă cu premierul, Antonescu a fost așteptat de jurnaliști. „Am vorbit adineauri pentru că am făcut un schimb de experiență – avem amândoi ceva beteșuguri fizice temporare: dânsul la genunchi și la mine în cot”, a răspuns Antonescu, în stilul său caracteristic.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: