De miercuri, de la prima oră şi până joi dimineaţa, judeţul Timiş a fost din nou sub asediul trupelor speciale, sprijinite de un elicopter, o dronă şi câini de urmă. Din nou, în aceeaşi zonă a ţării unde cu nici o lună în urmă a fost împuşcat mortal un poliţist, au avut loc fapte desprinse parcă din filmele de groază.

Crime şi bătăi crunte, toate aparent fără nicio explicaţie. Un individ de 33 de ani, Ionel Boldea, „un turbat”, după cum îl caracteriza una dintre victime, a atacat şi ucis din senin un bărbat şi a rănit alte cinci persoane, cu care nu avea nici un fel de legătură. Pur şi simplu îi ieşiseră în cale şi sărise să le rupă cu bătaia. A fost capturat fără probleme şi fără să se tragă nici un foc de armă, în apropierea locuinţei lui.

Demenţă sau premeditare? Delir mistic sau calcul criminal?

Atunci când a fost capturat, la volanul unei maşini, în apropierea de casa în care locuia în comuna Bichigi, erau orele două din noapte, a început să bâiguie ceva despre o icoană de argint, care l-a scos din casă şi l-a îndemnat să facă rău, să ucidă şi să lovească. Aceste mărturisiri near putea duce cu gândul la un delir mistic. Cu minţile întunecate de cine ştie ce voci pe care le auzea, Ionuţ a comis faptele de care nu este conştient. Să fie oare aşa? Nu a avut discernământ în momentul comiterii faptelor, sau este o manevră ce se vrea iscusită, pentru a scăpa de o pedeapsă grea. Să ţinem cont de faptul că, tot atunci când a fost capturat, după bâiguielile cu icoana de argint, a mai spus: „Acum am să fac zece ani de puşcărie”… Pentru ce a făcut, poate fi luată în calcul inclusiv detenţia pe viaţă.

Pentru a răspunde însă la aceste două întrebări esenţiale, trebuie să vedem mai întâi cine este Ionuţ Boldea şi, mai ales, filmul evenimentelor.

Un bucătar cu antecedente grave de violenţă

Ionuţ Boldea este de profesie bucătar. Tot bucătar la ştrandul din Făget lucra şi acum, până să fie capturat. Era considerat un bun profesionist. Cu câţiva ani în urmă, a plecat în Germania unde s-a angajat tot ca bucătar. Cei care l-au întâlnit acolo spun că era foarte apreciat şi că nu au cunoştinţă să fi avut probleme cu poliţia. Şi totuşi, deşi îi mergea bine în Germania, Ionuţ s-a întors în România. Motivele nu le cunoaştem. Cel mai probabil, făcuse o sumă de bani şi ar fi vrut, asemenea multor români care au lucrat afară şi s-au întors, să-şi înjghebeze propria-i afacere aici. Poate un restaurant. S-a întors în România cu 11.000 de euro economisiţi, dar pe care nu i-a investit în nimic. I-a băgat pe toţi la păcănele.

Că Boldea era un individ violent, care se enerva uşor şi sărea la bătaie, ştiau toţi cei care-l cunoşteau. Ce nu se ştia era că el mai fusese condamnat, tot în urma unei agresiuni grave. În anul 2017 a agresat un consumator din restaurantul unde lucra atunci, pe motiv că acesta îi reproşase că nu-l servise la timp. Boldea l-a lovit cu pumnii şi picioarele, până l-a băgat în spital. I-a rupt inclusiv piramida nazală. A fost judecat şi condamnat la… o amendă penală. Amendă pe care nu a plătit-o nici în ziua de azi. Adică, practic, nu a păţit nimic, deşi a mutilat un om. Poate de aceea acum crede că zece ani sunt suficienţi, poate chiar prea mulţi, pentru ceea ce a făcut.

Filmul unei zile pline de sânge

Ziua de miercuri a fost una de coşmar pentru oamenii din zona Făget, judeţul Timiş. Cei mai mulţi au stat închişi în casă, cu câte un par sau topor la-ndemână. Un ciminal bântuia străzile localităţilor lor şi ataca la întâmplare pe cine îi ieşea în cale.

Totul a început în jurul orelor opt. O familie, soţ şi soţie, au plecat cu bicicletele din Marginea, cale de şapte kilometri, la Făget, unde locuia mama femeii. Făceau des acest drum. Mai aveau un obicei. La marginea Făgetului, ceva mai izolat, se află un parc. Cei doi întotdeauna se opreau şi făceau un pic de sport la aparatele de fitness instalate acolo. Miercuri, s-au trezit că un individ îi atacă fără o vorbă. Bărbatul este înjunghiat şi moare pe loc, femeia, grav rănită, a fost transportată cu elicopterul la spital, la Timişoara. Criminalul a luat una dintre biciclete şi a pornit către Temereşti, comună aflată la cinci kilometri distanţă de locul producerii primului atac.

Aici au urmat alte scene de groază. Prima victimă, o femeie în vârstă de 80 de ani, atacată pe stradă şi lovită de mai multe ori cu propria-i cârjă. Femeia a ajuns la spital în stare gravă. Au urmat alte două victime, soţ şi soţie, care mergeau la câmp cu un tractor cu remorcă. Femeia, aflată în remorcă, a fost lovită violent în cap cu cârja luată de la octogenară. Soţul i-a sărit în ajutor, s-a luptat cu agresorul, dar acesta a reuşit să-l rănească şi să fugă cu bicicleta. Nu a mers prea departe. Până la magazinul din comună. Care era închis şi unde Ionuţ Boldea a încercat să rupă uşa şi apoi să o spargă, lovind-o de mai multe ori inclusiv cu capul. A fost surprins de camerele de supraveghere ale magazinului. Aşa a şi fost identificat. A plecat de la magazin pe bicicletă şi a mers până la marginea satului, la casa unei colege de lucru de la ştrand. Aceasta nu era acasă, dar fratele ei i-a dat voie la baie să se spele. Între timp, la adresă a sosit şi un echipaj de poliţie.

Cum l-au scăpat poliţiştii de două ori pe Boldea

Băieţi buni, poliţiştii s-au gândit să-l lase pe om să se spele. Se gândeau probabil să nu le murdărească arestul. Chiar au şi vorbit cu el prin uşa închisă. Apoi a urmat o scenă de film de acţiune. Brusc, Boldea a ţâşnit pe uşă, printre cei doi oameni ai legii, a fugit în curte, s-a urcat la volanul maşinii parcate acolo, cu spatele a trecut prin porţile închise făcându-le ţăndări şi rănindu-l pe proprietarul care încercase să-l oprească şi s-a făcut nevăzut. Cu trei gloanţe trase pe urmă, parcă pentru totala impresie artistică de film, care desigur că nu l-au atins, de poliţiştii rămaşi mască! De ce au fost aşa de blânzi polițiștii cu unul care ucisese deja un om şi rănise grav alţi trei, la nici o lună după ce un coleg de-al lor a fost împuşcat mortal de un infractor, poate va stabili o anchetă de la MAI. Cu maşina, Boldea a fugit către comuna lui natală, dar pe drum a pierdut controlul volanului, a ieşit de pe carosabil şi s-a pierdut prin pădure. Este al doilea moment când oamenii legii îl scapă. Este prins spre dimineaţă, după o impresionantă desfăşurare de forţe.

Boldea îi cunoştea pe soţii atacaţi în parc

Primele victime, cei doi soţi atacaţi în parc, erau cunoscuţi de Boldea. Martorii afirmă că fiica acestora ar fi avut o relaţie cu el în urmă cu câţiva ani, înainte să plece în Germania. Deci, nu au fost victime alese la întâmplare. Să mai adăugăm la această informaţie faptul că parcul din Făget este izolat şi se ajunge destul de greu, pe nişte străduţe întortocheate. Deci, trebuie să ştii locul. Este aproape imposibil să nimereşti din greşeală în parc. De asemenea, era cunoscut faptul că cei doi soţi veneau foarte des acolo. Toate acestea pot constitui elemente care să probeze premeditarea. Deci, Boldea nu este un simplu nebun, care a ucis la întâmplare.

Delirul mistic, aproape sigur o simulare

Ce a urmat, adică atacarea celorlalte victime, poate fi rodul unor acţiuni nebuneşti. Un criminal, mai ales unul în serie, cum era pe punctul să devină Boldea, atacă până ce se detensionează. Imaginile de la magazin, când loveşte turbat uşa cu capul, spun că era departe de a se fi detensionat după agresiunile comise anterior. În plus, era şi sub influenţa drogurilor.

Bâlbâielile cu icoana de argint, pe care o primise de la o femeie şi care îi comandase miercuri să iasă la şase dimineaţa din casă şi să atace oameni, nu prea sunt credibile. Un asasin aflat în delir mistic, are antecedente. Braşoveanul care şi-a ucis soţia şi copiii ca să-i trimită într-un loc mai bun, cu o zi înainte fusese la Şinca Veche, un loc mistic, cu totul şi cu totul special. La fel şi asasinul din Iaşi, care şi-a omorât fiica, pentru că era convins că îl are pe diavol în ea.

Cu câteva zile înainte colindase pe la tot felul de mănăstiri. Ca să nu mai vorbim despre un caz mai vechi, din anii ’60, un tăietor de lemne care, aflat întro colonie de muncă, a ucis trei muncitori şi care înainte de fiecare crimă avea un veritabil ritual mistic. La Boldea, nimic din toate astea. Nici un martor nu spune că era un mistic. Nu tocise deloc pragurile lăcaşelor de cult.

Criminalul, conştient de faptele sale

Putem fi aproape siguri de un lucru, chiar înainte de examenul psihiatric la care va fi supus criminalul. Că are discernământ. Că este conştient de ce a făcut. De gravitatea faptelor sale. Faptul că de fiecare dată fuge de la faţa locului, că din casa în care este găsit de poliţişti fuge trecând cu maşina prin poarta închisă, faptul că, după ce avariază maşina dispare pe jos în pădurea pe care o cunoştea foarte bine din copilărie, sunt tot atâtea dovezi că era conştient de gravitatea a ceea ce făcuse. Că povestea cu icoana de argint nu este decât o încercare de a scăpa uşor, aşa cum, de altfel, i s-a mai întâmplat în 2017. Examenul prihiatric al celebrului criminal în serie Ion Râmaru a relevat faptul că suferea de o boală mintală. Dar asta nu a însemnat că nu avea discernământ.

Şi mai este încă ceva. Faptul că a fost prins în apropierea casei, la volanul unei maşini, arată, după părerea noastră, faptul că voia să-şi ia de acasă lucruri şi bani, ca să dispară de tot. Eventual în Germania, pe care o cunoştea bine. Nu avea la el decât 350 de lei şi trei mere. Ce voia să facă un bucătar cu trei mere, în ziua când a pornit să ucidă?