Evenimentul Zilei > Vremea > Creșterea numărului de fulgere, consecință a încălzirii globale. Avertismentul specialiștilor în climatologie
Creșterea numărului de fulgere, consecință a încălzirii globale. Avertismentul specialiștilor în climatologie

Creșterea numărului de fulgere, consecință a încălzirii globale. Avertismentul specialiștilor în climatologie

Oamenii de ştiinţă americani avertizează în legătură cu apariția unor fenomene meteo periculoase în contextul încălzirii globale. Aceștia spun că a crescut producerii fulgerelor pe teritoriul Statelor Unite. În urmă cu doar o zi, joi, 4 august, două persoane și-au pierdut viaţa, iar alte două au ajuns la spital în stare critică după ce au fost lovite de un fulger în apropiere de Casa Albă. Condiţiile de temperatură ridicată şi de umiditate din Washington D.C. au fost propice pentru încărcarea cu electricitate a atmosferei.

Joi, electricitatea care s-a descărcat, din atmosferă, sub formă de fulger a ucis două persoane și a rănit grav alte două persoane, la Washington D.C. Acest fenomen a fost posibil din cauza condițiilor de temperatură ridicată şi de umiditate care au favorizat apariția fenomenului. Astfel, temperatura atmosferică a urcat până la 34 de grade Celsius.

A fost cu 3 grade Celsius mai mare decât temperatura maximă normală din ultimii 30 de ani înregistrată într-o zi de 4 august, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie.

Căldura mai mare poate atrage mai multă umiditate în atmosferă, încurajând totodată un curent descendent rapid. Aceștia sunt doi factori cheie pentru formarea particulelor încărcate electric care duc la producerea fulgerului.

Un studiu important publicat în 2014 în revista Science avertiza că numărul fulgerelor ar putea creşte cu 50% în acest secol în Statele Unite. Fiecare grad Celsius de încălzire duce la o creştere cu 12% a numărului de fulgere.

Estimările oamenilor de știință

Întrucât deseori e nevoie de căldură şi de umezeală pentru producerea fulgerelor, cele mai multe lovesc pe timpul verii. În Statele Unite, statul subtropical Florida, cu o populaţie numeroasă, înregistrează cel mai mare număr de decese în urma fulgerelor.

Statul Alaska, care se încălzeşte mai rapid decât media globală, se confruntă cu o creştere de 17% în privinţa fenomenului fulgerelor în comparaţie cu anii mai răcoroşi din decada 1980. În California, regiune preponderent aridă, un atac de circa 14.000 de fulgere produse în august 2020 a declanşat unele dintre cele mai mari incendii de vegetaţie din istoria statului.

Și în afara Statelor Unite, există dovezi potrivit cărora fulgerele se înmulţesc, fenomenele fiind semnalate în India şi în Brazilia.

Numărul persoanelor ucise de fulgere este redus

Dar chiar şi în contextul producerii mai multor fulgere, probabilitatea ca un cetățean să fie lovit este în continuare extrem de rară în Statele Unite, spun experţii. Pe teritoriul SUA se descarcă circa 40 de milioane de fulgere în fiecare an, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor. Iar probabilitatea de a fi lovit este mai mică de 1 la 1 milion. În Statele Unite s-au înregistrat 444 de decese în urma fulgerelor în perioada 2006-2021, iar din dintre persoanele lovite de fulger, circa 90% supravieţuiesc, potrivit CDC.

Cei doi bărbaţi şi două femei loviţi de fulger joi în timp ce vizitau Lafayette Square din Washington, puţin mai la nord de Casa Albă, se numără printre cei mai puţin norocoşi. Ei au fost loviţi de un fulger care a lovit pământul în timpul unei furtuni violente de după-amiază.

Fulgerul a lovit în apropierea unui copac la câţiva metri distanţă de gradul care împrejmuieşte reşedinţa prezidențială.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: