Evenimentul Zilei > Economie > Creşterea ECONOMICĂ a României va ajunge la 4,2% anul acesta, potrivit Comisiei Europene!
Creşterea ECONOMICĂ a României va ajunge la 4,2% anul acesta, potrivit Comisiei Europene!

Creşterea ECONOMICĂ a României va ajunge la 4,2% anul acesta, potrivit Comisiei Europene!

Creşterea economică a României va atinge un vârf de 4,2% anul acesta, multumită creşterii de salarii, în timp ce în 2017 se va reduce uşor la 3,7%, potrivit previziunilor economice de iarnă publicate astăzi de Comisia Europeană.

Potrivit noilor cifre, Executivul comunitar estimează că anul trecut, pe 2015, creşterea reală a PIB-ului a fost de 3,6%, înregistrând astfel cel mai ridicat rotm de creştere de după anul 2008. 

Reducerea TVA-ului cu 4% în Ianuarie urmată de majorarea salariului minim în luna mai, vor ajuta la creşterea consumului şi vor influenţa creşterea economică la 4,2% anul acesta. Odată ce inflaţia va accelera de la mijlocul 2016, creşterea consumului va încetini dar chiar şi aşa, creşterea PIB-ului va rămâne peste potenţial la 3,7 în 2017.

."Un risc major la adresa prognozei macroeconomice reprezintă o posibilă implementare a legii dării în plată așa cum a fost aprobată inițial de Parlament. Aplicarea retroactivă a legii ar putea avea un impact negativ asupra creșterii creditului, încrederii consumatorilor și investitorilor precum și asupra cereri interne", se arată în raportul CE, potrivit agerpres.ro

Ţinând cont de creşterea economică robustă, CE pune în vedere că deficitul de bază ar urma să crească semnificativ în perioada anunţată, ca urmare a reducerii taxelor şi creşterii cheltuielilor. Este estimat că, dacă în 2015 defictul guvernamental în termeni ESA a scăzut până la 1,1% de la 1,4% din PIB 2014, Executivul comunitar apreciază căanul acesta va urma să creascp până la 3% din PIB. 
La nivelul Uniunii Europene, previziunile de iarnă ale Comisiei indică faptul că perspectivele creşterii globale, nu au suferit modificări foarte mari faţă de previziunile de toamnă, dar au crescut riscurile, în special din cauza anumitor factori externi. În ceea ce priveşte EURO, este apreciată o creştere economică de 1,7% anul acesta, de la 1,6%, valoarea de anul trecut şi va ajunge la 1,9% în 2017. 

În toamna 2015, Comisia Naţională de Prognoză, (CNP) a revizuit în creştere la 3,6% proiecţa referitoare la avansul PIB pentru 2015 şi a menţinut la 4,1% estimarea vizând creşterea economică în 2015, potrivit surselor agerpres.ro