Evenimentul ZileiEconomieCresc facturile! 200 de lei în plus pentru fiecare familie

Cresc facturile! 200 de lei în plus pentru fiecare familie

Cresc facturile! 200 de lei în plus pentru fiecare familie
Românii vor plăti cu aproximativ 16 lei pe lună mai mult la facturile de gaze naturale, pentru a acoperi costurile de racordare la rețea pentru ceilalți consumatori.

Potrivit spuselor președintelui Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, expert în sectorul de gaze natural, fiecare familie din România va plăti 200 de lei în plus pe an, prin tarifele de distribuţie, pentru ca alţi consumatori să se racordeze gratuit. Conform unui calcul simplu, asta înseamnă că românii vor plăti facturi mai mari cu aproximativ 16 lei.

Dumitru Chisăliță a făcut aceste declarații dezbaterilor în cadrul proiectului „Energia în alegeri”, derulat de Asociaţia Energia Inteligentă. Acest proiect şi-a propus să analizeze capitolele pe energie din Programele de Guvernare pe care diversele formaţiuni politice le propun românilor în contextul alegerilor din anul 2020, conform Capital.

„Racordarea gratuită a tuturor consumatorilor apare în două dintre programele politice pe care le-am analizat, există chiar două cifre avansate în două programe diferite: 1,8 milioane de noi consumatori până în 2026 şi 2,1 milioane de noi consumatori până în 2026, dar ce aş dori să precizez este că această abordare este benefică doar dacă are la bază considerente corecte din punct de vedere economic şi al echităţii”, a precizat Dumitru Chisăliţă.

Pe 12 noiembrie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat regulamentul care obligă distribuitorii să finanţele lucrările de racordare a reţea la clienţilor, urmând ca aceste costuri să fie recuperate ulterior, prin tarifele de distribuţie. Acest lucru va aduce o scumpire în facturile consumatorilor de gaze naturale, casnici sau comerciali.

Unii plătesc de două ori

Expertul a arătat că între anii 1990 şi 2020 a crescut numărul localităţilor racordate la gaze naturale cu 1.744, iar numărul consumatorilor a ajuns de la 1,3 milioane, la 3,9 milioane de consumatori. În acelaşi timp, numărul de kilometri de reţea de conducte a crescut de cinci ori, de la 10.725 de kilometri la peste 48.000 de kilometri.

„Diferenţa de 38.000 de kilometri a fost realizată în mare parte pe banii oamenilor. Vom ajunge în situaţia ca şi următorii 30.000 sau 25.000 de kilometri să fie realizaţi pe banii aceloraşi oameni, aceiaşi care au plătit până acum pentru reţelele lor, vor plăti şi pentru alţii, în condiţiile în care costurile suplimentare se vor recupera prin tarifele de distribuţie în anii următori. Nu cred că este o abordare echitabilă”, a susţinut expertul.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: