Evenimentul Zilei > Social > Cresc alocațiile pentru copii? Iohannis a făcut anunțul
Cresc alocațiile pentru copii? Iohannis a făcut anunțul

Cresc alocațiile pentru copii? Iohannis a făcut anunțul

Președintele Klaus Iohanis a declarat că Proiectul de lege privind dublarea alocațiilor pentru copii a ajuns la el și are termen 18 ianuarie.

”Proiectul de lege a ajuns la mine şi are termen de promulgare 18 ianuarie. La acest moment, nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar ea încă se află în analiză și, într-adevar, se află în analiză și în așteptarea unor lămuriri suplimentare din partea guvernului. Fiindcă aici vorbim despre niște sume care nu sunt prinse în buget și atunci guvernul va trebui să vină cu soluții pentru a vedea cum se poate continua, dar repet: la momentul acesta nu intenționez să refuz promulgarea”, a declarat Iohannis.

Măsura a fost votată în Parlament în luna decembrie și va costa aproximativ șase miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că bugetul pe 2020 nu permite creșterea alocațiilor copiilor. Pe de altă parte, ministrul a precizat că s-ar putea găși surse de finanțare care să permită deficitului bugetar să nu treacă de 3,6%.

„Alocațiile majorate nu au fost în vigoare când legea bugetului a fost promulgată de președinte. Legea alocațiilor nu este promulgată încă. Parlamentul României a luat multe decizii iresponsabile pe care a trebuit să le reparăm, cum a fost defalcarea TVA. Aș fi vrut mai multă responsabilitate în cazul alocațiilor pentru copii. Nu există nicio sursă de finanțare. Ar fi bine să lași politica la o parte și să introduci o sursă de finanțare. Dacă veneau cu așa ceva în lege, erau responsabili, găseau o soluție, nu doar o chestie populistă pentru titlurile de ziar”, a spus Cîțu.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că PNL ia în calcul patru variante pentru modificarea proiectului de lege privind creșterea alocațiilor, care a trecut în Parlament în luna decembrie.

Printre variantele premierului se află atacarea la CCR și prorogarea termenului de intrare în vigoare sau angajarea răspunderii Guvernului.

„Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare al creșterii alocațiilor. Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: