Evenimentul Zilei > Justitie > Creierul contrabandei cu țigări din anii ’90, colonelul SPP Gheorghe Truțulescu, vrea cazierul curat
Creierul contrabandei cu  țigări din anii ’90, colonelul SPP Gheorghe Truțulescu, vrea cazierul curat

Creierul contrabandei cu țigări din anii ’90, colonelul SPP Gheorghe Truțulescu, vrea cazierul curat

Tribunalul Militar din București a respins la începutul acestei luni cererea de reabilitare făcută de fostul colonel SPP, celebrul Gheorghe Truțulescu. Decizia nu este definitivă. Artizanul afacerii ''Tigareta 2'', primul mare dosar de corupție, de după Revoluție, își cere înapoi toate drepturile, după ce a fost condamnat, la 7 ani de închisoare, pentru contrabandă cu țigări.

Minuta magistraților: Respinge cererea de reabilitare judecătorească formulată de petentul TRUŢULESCU GHEORGHE – în ce priveşte condamnarea la pedeapsa de 7(şapte) ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a) şi b) C.pen., aplicată prin Sentinţa penală nr. 19 din 18.02.1999 a Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti ( dosar nr. 519/1998), rămasă definitivă prin Decizia nr. 992 din 26.02.2001 a Curţii Supreme de Justiţie – Secţia Penală – pentru neîndeplinirea condiţiilor de formă şi fond . În baza art. 275 alin. (2) C.pr.pen. obligă petentul la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 05.11.2014.

  • Fostul colonel a mai făcut o cerere similară și în urmă cu doi ani, dar și atunci magistrații militari au respins solicitarea de reabilitare judecătorească. Truțulescu s-a retras lângă Buzău și trăieste discret. In 2006 a reaparut în public, ca detectiv particular.

Condamnarea

Colonelul SPP Gheorghe Truţulescu a fost judecat, alaturi de alte 18 persoane, pentru introducerea ilegala în România, pe calea aerului, a peste 4.000 de baxuri de ţigari de contrabanda. Ofiţerul a fost condamnat definitiv la şapte ani de detenţie, el fiind încarcerat din luna mai 1998.