Evenimentul Zilei > Actualitate > Din ce în ce mai APROAPE DE CREATORUL LUMILOR. Descoperire colosală ÎN UNIVERS. Se pot rescrie teoriile astrofizicii
Din ce în ce mai APROAPE DE CREATORUL LUMILOR. Descoperire colosală ÎN UNIVERS. Se pot rescrie teoriile astrofizicii

Din ce în ce mai APROAPE DE CREATORUL LUMILOR. Descoperire colosală ÎN UNIVERS. Se pot rescrie teoriile astrofizicii

Adam Reiss, cîștigător al premiului Nobel, de la Space Telescope Institute şi John Hopkins University au folosit telescopul spaţial Hubble pentru a realiza cele mai precise măsurători ale expansiunii Universului. Rezultatele miraculoase forţează astronomii să considere că există o forță necunoscută în Univers care influenţează evoluţia acestuia.

Astronomii au stabilit cu ajutorul telescopului NASA că există o discrepanţă care confirmă că Universul se extinde mai repede decât prezicerile făcute. Rezultatele fac ca savanţii să considere că există o forţă necunoscută în Univers, scrie phys.org.

Riess schiţează câteva dintre aceste explicaţii, toate având legătură cu faptul că 95% din Univers este întuneric. Astfel, o posibilitate este existenţa energiei întunecate, despre care se ştie că accelerează cosmosul, îndepărtând galaxiile unele de altele cu o viteză şi forţă mai mare. Acest lucru implică ideea că acceleraţia nu are o valoare constantă în Univers, dar se schimbă în timp. Această idee i-a adus lui Reiss un Premiu Novel în 1998, notează descoperă.ro.

Altă idee este că Universul are o particulă subatomică necunoscută care se deplasează cu o viteză aproape de viteza luminii. Aceste particule se numesc „radiaţie întunecată”, care conţine particule influenţate doar de gravitaţie.

O altă explicaţie ar fi aceea că materia întunecată (o formă invizibilă a materiei care nu este alcătuită din protoni, neutroni şi electroni) interacţionează mai mult cu materia normală sau radiaţia decât se considera anterior.

Oricare scenariu descris mai sus ar duce la inconsistenţe în modelele teoretice actuale. Riess şi colegii săi nu au încă un răspuns pentru această problemă, dar aceştia vor continua să lucreze pentru a măsura şi mai precis rata expansiunii Universului.