Cozonacul cu umplutură de fistic, vedetă pe masa de Crăciun. Rețeta devenită virală pe internet

Cozonacul cu umplutură de fistic, vedetă pe masa de Crăciun. Rețeta devenită virală pe internetCozonac. Sursa foto: Captură video

După ciocolata Dubai, cozonacul cu umplutură de fistic face furori pe internet. Desertul arată spectaculos și are în interior o cremă cu lapte condensat și pastă de fistic. Pe lângă culoarea aparte, cozonacul are un gust deosebit și se menține proaspăt datorită învelișului din ciocolată. Iată cum îl poți pregăti în casă.

Cozonac cu umplutură de fistic

Rețeta de cozonac cu fistic este populară pe rețelele de socializare încă de anul trecut. Pentru a răspunde cererii tot mai mari unele cofetării au inclus pe lista de produse acest desert spectaculos. Aluatul pentru cozonacul cu fistic este cel tradițional, însă pregătirea umpluturii necesită mai multă răbdare.

Pentru a-l pregăti vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kilogram de făină albă
  • 550 ml de lapte cald
  • 200 grame de unt
  • 15 grame de drojdie
  • 6 ouă
  • 250 grame de zahăr
  • coajă rasă de lămâie
  • esență de vanilie

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500 grame de fistic
  • o conservă de lapte condensat

Mod de preparare

Făina se cerne de două ori într-un vas încăpător, iar apoi se face o gaură în mijloc, unde se vor adăuga laptele cald amestecat cu drojdia și o linguriță de zahăr. Gălbenușurile se separă de albușuri și se amestecă apoi cu zahărul, untul topit, esența de vanilie și coajă rasă de la o lămâie.

Compoziția se adaugă peste făină și se începe pasul important din prepararea acestui desert: frământarea aluatului. După 12-15 de frământat, aluatul se acoperă și se lasă într-un loc cald.

Cozonac cu umplutură de fistic

Între timp, fisticul se mărește cu ajutorul unui blender. Compoziția obținută se împarte în două părți egale. Una dintre acestea va fi folosită ca umplutură înainte de a introduce cozonacul la cuptor, iar cu a doua vei putea prepara crema de fistic și lapte condensat.

După ce aluatul și-a dublat volumul, întinde o foaie cu grosimea de 2 centimetri și presară deasupra fisticul mărunțit și puțin zahăr brun. Procedează la fel și cu cea de a doua foaie, iar apoi împletește cozonacul și așează-l în tavă. Aceasta se introduce la cuptorul încins la 190 de grade Celsius.

Peste fisticul rămas toarnă laptele condensat și amestecă întreaga compoziție cu un mixer. După 45-50 de minute, cozonacul poate fi scos cuptor și lăsat la răcit. Cu ajutorul unei pungi cu duze folosite pentru decorarea torturilor, umple cozonacul cu umplutura cremoasă de fistic.

Topește o ciocolată albă peste care adaugă puțină cremă sau fistic mărunțit. Toarnă deasupra compoziția obținută și vei obține un rezultat absolut spectaculos.