Evenimentul Zilei > Politica > Cozmin Gușă anunță RĂZBOIUL între Klaus Iohannis și PSD-ALDE
Cozmin Gușă anunță RĂZBOIUL între Klaus Iohannis și PSD-ALDE

Cozmin Gușă anunță RĂZBOIUL între Klaus Iohannis și PSD-ALDE

Consultantul politic Cozmin Gușă a vorbit la postul de televiziune Realitatea TV despre situația politică din ultimul timp care afectează clasa politică. “Războiul” s-a declanșat după ce Klaus Iohannis a refuzat să o numească oe Shhaideh în postul de prim-ministru, iar Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, lideri ai PSD și ALDE, au reacționat dur.

”În acest tablou sunt mulți actori: Iohannis, puterea parlamentară nou-instalată, Opoziția șchioapă și 'actorul' – instituțiile statului – serviciile secrete, care au o intervenție clară, directă, de multe ori legitimă în viața politică a noastră", a declarat Cozmin Gușă.

După ce președintele Klaus Iohannis a refuzat propunerea de premier a coaliției PSD+ALDE, Sevil Shhaideh, s-a declanșat un ”război”, consideră consultantul politic. ”În urmă cu ceva vreme, vorbeam despre scenariile post-alegeri. De pace sau de război. Cele de pace s-au epuizat. Avem de fapt un scenariu de război clar între președintele Iohannis și aliații săi și alianța PSD+ALDE și aliații ei – de la posibilii aliați parlamentari (UDMR), până la CCR”, a declarat acesta, subliniind că ”războiul”, care până acum a fost ”mocnit”, s-a declarat marți, după anunțul lui Iohannis de respingere a lui Shhaideh.

Din punctul de vedere al lui Cozmin Gușă, Klaus Iohannis are două minuri în această înfruntare.

În primul rând, lipsa unei discuții cu Sevil Shhaideh, care, consideră consultantul politic, ar fi fost un lucru important prin formalismul relațiilor dintre instituția prezidențială și majoritatea parlamentară, ”pe care Iohannis l-a menționat cu multă rigoare înaintea Crăciunului și pe care nu l-a consumat”.

În al doilea rând, vorbim despre ”minusul” legat de lipsa de argumentare a refuzului de a o nominaliza pe Shhaideh, fapt care ”ne duce cu gândul la serviciile secrete”, afirmă Gușă. 

”Minusul este chiar această propunere care nu a lăsat loc unei alte propuneri și care poate fi interpretată tot în acord cu instituțiile statului. Răspunsul este legat de presupunerea că acele propuneri pe care le-am analizat ar avea o dublă comandă – atât sub influența partidului, cât și sub influența unei apartenențe acoperite la serviciile secrete”, a completat consultantul politic.

 

Referitor la afirmația lui Tăriceanu, conform căreia președintele Iohannis ar fi spus că dorește să facă tot ceea ce poate pentru ca acel câștigător al alegerilor, PSD, să nu poată guverna, Gușă consideră că ”ar turna plumb în picioarele 'armatei' lui Iohannis, dacă se va dovedi adevărată" și ar putea fi 'grea' în cazul în care nu va fi combătută.

"Discuțiile pe care președintele le poartă cu liderii politici sunt monitorizate și beneficiază de stenograme. Dacă Iohannis va putea să contraatace o stenogramă în care a vorbit doar despre Dragnea și doar despre imposibilitatea să-l nominalizeze pe Dragnea, o carte mare, câștigătoare, a PSD+ALDE nu va fi atât de câștigătoare", a declarat Gușă. În opinia sa, însă, declarația lui Tăriceanu pare credibilă.

În opinia lui Gușă, Iohannis n-ar fi ezitat să declare ceva despre refuzul său dacă i-ar fi fost prezentată o situație clară de către SIE, însă ”dacă ai doar informări ale unor ofițeri din structură e greu să-ți asumi acest joc, ca președinte”.

”S-a întâmplat un accident care are legătură cu serviciile secrete. Nu are legătură cu SRI. A rămas doar SIE, care avea datoria să spună ceva de soțul lui Shhaideh. Faptul că n-o fi spus cu subiect și predicat poate fi confirmat de refuzul lui Iohannis de a o refuza pe Shhaideh. Dacă SIE nu a spus cu dovezi de ce ar refuza-o, înseamnă că n-a avut o bază”, a declarat consultantul politic. 

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: