Evenimentul Zilei > International > Covid: șeful ONU critică distribuția „nedreaptă” a vaccinurilor în întreaga lume
Covid: șeful ONU critică distribuția „nedreaptă” a vaccinurilor în întreaga lume

Covid: șeful ONU critică distribuția „nedreaptă” a vaccinurilor în întreaga lume

LE VIF (Belgia), 28 martie 2021 - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat "stocarea" excesivă a vaccinurilor anti-Covid-19 de către țările dezvoltate și le-a cerut să le împartă cu restul lumii, singura modalitate de a depăși pandemia, în opinia sa.

„Mi se pare foarte îngrijorător acest sistem foarte nedrept de distribuire a vaccinurilor în întreaga lume”, a spus Guterres într-un interviu difuzat duminică de canalul canadian CBC.

„Este în interesul tuturor să se asigure cât mai rapid și corect posibil vaccinarea oamenilor pretutindeni și ca vaccinurile să fie considerate un bun public mondial”, a pledat el.

Șeful ONU a criticat țările bogate pentru „stocarea” vaccinurilor, peste nevoile populației lor.

„Facem apel la țările dezvoltate să împartă din vaccinurile pe care le-au cumpărat”, a spus el, menționând că „în multe cazuri, acestea au cumpărat mai mult decât au nevoie”.

Secretarul general a deplâns faptul că sistemul internațional Covax de ajutor pentru țările defavorizate este în „dificultate”, deoarece există „o stocare mare de vaccinuri”, „limitări la export” și Covax nu are fonduri.

Pentru domnul Guterres, sfârșitul pandemiei depinde de „posibilitatea de a vaccina populația mondială cât mai repede posibil” și a pledat în favoarea unui „mecanism condus de G20 pentru a stabili un plan global de vaccinare”.

Întrebat despre posibila adoptare a pașapoartelor de vaccinare, domnul Guterres s-a arătat foarte circumspect, considerând că, înainte de orice decizie, trebuie să existe „o discuție serioasă pentru a garanta corectitudinea” măsurii și pentru a se asigura că există „o cooperare globală eficientă cu privire la modul în care se va face acest lucru”.

„Cel mai rău ar fi ca unele țări să aibă acest pașaport, iar altele nu. Ar fi devastator dacă asta ar însemna că oamenii ar avea posibilitatea de a se deplasa în lumea dezvoltată, dar nu şi în lumea în curs de dezvoltare”, a a avertizat el.  

 

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/czaharia

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.