Avertismentele au fost date cu mult timp înainte ca președintele Trump să ia măsuri pentru împiedicarea difuzării virusului în Statele Unite, scrie Washington Post.

Congresmeni și administrația au primit astfel de rapoarte, deși atât lideri Republicani cât și Democrați minimalizau riscurile maladiei.

Cu toate acestea, scrie Washington Post, rapoartele nu au făcut nici un fel de estimări despre perioada în care virusul va lovi Statele Unite, nici nu au înaintat sugestii privind modul în care țara trebuie să se pregătească.

În timp rapoartele acestea circulau deja, în ianuarie și februarie, Trump însuși declara că virusul este „sub control” și că există un risc minim ca Statele Unite să fie expuse.

„Totul va fi bine”, scria el pe Twitter în data de 24 ianuarie.

Când, o lună mai târziu, în SUA au apărut 15 cazuri, Trump a continuat să minimalizeze riscul.

„Când ai 15 cazuri, iar în câteva zile numărul acestora va fi aproape de zero, înseamnă că am făcut o treabă bună”, spunea el pe 27 februarie.

În fața valului de critici, Casa Albă a respins ideea că administrația nu a luat măsuri de combatere a epidemiei:

„Președintele Trump a luat măsuri agresive pentru protejarea sănătății, bunăstării și siguranței americanilor – și a făcut asta în timp ce presa și Democrații au ales să se concentreze doar pe un impeachment ilegitim și mincinos”, a spus secretarul adjunct de presă al Casei Albe, Hogan Gidley.

„Este mai mult decât dezgustător, este josnic și mincinos ca niște surse lașe și anonime să încerce să falsifice istoria.”