Aceasta este estimarea ratei de naștere-deces a comerțului nealimentar, a comerțului angro și a serviciilor făcută de Biroul de cercetare Confcommercio, conform căreia reducerea țesutului productiv în sectoarele luate în considerare ar fi de aproape 305 mii de companii (-11,3%).

Dintre acestea, 240 de mii au închis exclusiv din cauza pandemiei. Cu alte cuvinte, subliniază raportul, situația de urgență medicală – cu toate consecințele care au derivat, inclusiv restricții și închideri obligatorii – a crescut drastic rata mortalității întreprinderilor care, comparativ cu anul 2019, aproape că s-a dublat pentru cei din comerț (de la 6,6% la 11,1%) și s-a triplat pentru serviciile de piață (de la 5,7% la 17,3%).
Din cele 240 de mii de companii „dispărute” de pe piață din cauza pandemiei, continuă raportul, 225 de mii se pierd din cauza unui exces de mortalitate și 15 mii din cauza deficitului de nașteri.

O reducere a țesutului productiv, care se accentuează în special în rândul serviciilor de pe piață, care au scăzut cu 13,8% față de anul 2019, în timp ce în comerț, reducerea rămâne ceva mai conținută, dar totuşi mare, fiind de 8,3%.

Dintre sectoarele cele mai afectate din domeniul comerțului se numără cel al confecţiilor și încălțămintei (-17,1%), cel al vânzătorilor ambulanți (-11,8%) și benzinăriile (-10,1%); pe de altă parte, în serviciile de piață, cele mai mari pierderi de afaceri le-au avut agențiile de turism (-21,7%), barurile și restaurantele (-14,4%) și transporturile (-14,2%).

„Anul 2020 se încheie cu un bilanț dramatic pentru sistemul nostru de producție lovit de Covid-19. Aproape jumătate de milion de întreprinderi și lucrători independenți și-ar putea închide afacerea. Pe lângă vaccinul indispensabil pentru sănătate, este nevoie de vaccinul economic, adică de compensaţii adecvate prăbușirii cifrei de afaceri și de utilizarea tuturor resurselor europene pentru restabilirea economiei țării noastre”, comentează președintele asociaţiei Confcommercio, Carlo Sangalli.

https://www.lastampa.it/economia/2020/12/28/news/covid-e-calo-dei-consumi-confcommercio-sparite-oltre-390mila-imprese-in-un-anno-1.39707350
Traducerea Cătălina Păunel