Lider PNL: organizarea ANAF și restructurarea bugetarilor sunt esențiale, nu disputele ideologice

Lider PNL: organizarea ANAF și restructurarea bugetarilor sunt esențiale, nu disputele ideologice Impozit. Sursa foto: Pixabay

Cota unică a redevenit un subiect important dezbătut zilele acestea de politicieni. De altfel, Nicolae Ciucă susține că nu va accepta, atât timp cât PNL va guverna împreună cu PSD, trecerea de la cota unică de impozitare la cea progresivă.

În contrast, președintele Comisiei de buget din Camera Deputaților a afirmat că dezbaterile privind cota unică sau impozitarea progresivă sunt introduse artificial în agenda publică.

Un subiect... „inoportun”

În opinia lui Bogdan Huţucă, prioritare sunt organizarea corespunzătoare a aparatului fiscal și restructurarea aparatului bugetar. El susține că doar pe baza unui sistem solid și previzibil poate fi construit ceva durabil.

„Trebuie să fim atenţi şi circumspecţi la orice mişcare fiscală care promite schimbarea sistemului de impozitare a veniturilor, pentru că introducerea amatoristică a unei astfel de mutări poate produce monştri. Evaziune fiscală, distrugerea unor afaceri mici şi mijlocii, muncă la negru sau la gri, explozie a preţurilor”, a declarat Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei pentru buget finanţe din Camera Deputaţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am avut discuţii interminabile în coaliţie despre calea de urmat la nivel de regim fiscal, pentru că problema de fond este una de credibilitate, deficit şi inflaţie. Să redeschidem acum acest subiect este inoportun, cel puţin fără o bază tehnică solidă”, a continuat acesta.

Bogdan Huțucă

Bogdan Huțucă / sursa foto: FB

PNL susține cota unică

„Poziţia PNL a fost şi rămâne pentru o cotă unică. Este singura măsură care a scos la suprafaţă economia neagră şi gri. Singura măsură care a adus investitori istorici în România. Singura măsură fiscală care oferă predictibilitate şi siguranţă în acelaşi timp. Este o măsură care a creat şi consolidat clasa de mijloc din România. De ce să riscăm risipirea întregului avans economic pe care l-am obţinut, prin încurajarea economiei paralele?”, a argumentat Bogdan Huţucă, lider al PNL Constanţa.

Lupta dintre PNL și PSD

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice, a afirmat luni că va continua să susțină cota unică de impozitare. Pe care a considerat-o benefică pentru toți. El a adăugat că impozitarea progresivă este justificată atunci când populația are un anumit nivel de trai care permite implementarea acestei abordări.

Întrebat dacă actuala metodă de impozitare va rămâne valabilă și pentru anul 2025, ministrul Finanțelor a declarat că este prea devreme pentru a spune. Iar o decizie în acest sens va depinde de rezultatul alegerilor din acest an.

„Aici, vedeţi, este o luptă doctrinară între cele două partide. Am spus, fără să intru în contradicţie nici cu domnul prim-ministru şi nici cu doctrinele celor două partide, că impozitarea progresivă face sens în momentele în care populaţia are un anumit nivel de trai care permite impozitarea progresivă. Impozitarea progresivă înseamnă să iei mai mulţi bani din buzunar la oameni. E adevărat că la cei cu venituri mici iei mai puţin. La cei cu venituri mari iei mai mult. Dar tot iei bani din această perspectivă a impozitării progresive.

Cota unică, am beneficiat cu toţii de ea, am văzut că are această neutralitate în ceea ce priveşte munca şi, dacă vreţi, ca şi factor de impulsionare fiscal şi ca modalitate de a impulsiona forţa de muncă. Totuşi, aşa cum am precizat, cota unică este cea de care am beneficiat cu toţii şi cred că în contiuare ne-o dorim cu toţii”, a afirmat ministrul Marcel Boloş, luni seară, la Digi 24.