Costineşti, record de turişti în sudul litoralului

Costineşti, record de turişti în sudul litoralului

Sfârşitul de săptămână a readus zâmbetul pe buzele hotelierilor din sudul litoralului. Miile de turişti sosiţi la malul mării începe să le redea acestora speranţa că nu vor ieşi cu totul în pierdere în ceea ce priveşte profitul.

Cei circa 30.000 de turişti aflaţi în zonă s-au concentrat însă, şi de data aceasta, în staţiunile favorite: Costineşti, Saturn şi Jupiter.

Costineştiul a devenit, în week-end, cea mai aglomerată staţiune din partea sudică a litoralului. În timpul celor două zile a fost imposibil să găseşti un loc de parcare, iar edilii de aici spun că gradul de ocupare al locurilor de cazare a atins recordul pentru acest sezon, fiind undeva spre 95%.

Aglomeraţie în faţa hotelurilor, vilelor şi caselor care oferă cazare. Încă de la intrarea în staţiune vezi localnicii care îţi flutură cheile apartamentelor sau camerelor de închiriat. Preţul acestora este pentru toate buzunarele – „oferta zilei“ merge de la 50 de lei/2 persoane, la 120 de lei apartamentul în care turistul se poate înghesui cu familie şi chiar şi prieteni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plaja din Costineşti a fost arhiplină, atât pe nisip cât şi în apă. Nu vor ieşi în pierdere, anul acesta, cu siguranţă, nici patronii teraselor din Costineşti. Turiştii au stat minute în şir, la coadă, pentru o bere sau la terasele în regim de autoservire.

Către sud, la Venus, plaja a fost, ca de obicei,  plină, însă, cum le stă „bine“ românilor, după ce au fost strânse algele, acestea au fost uitate pe malul apei aproape tot week-end-ul, oferind turiştilor un „parfum“ deloc dorit. Între Saturn şi Venus, cea mai întinsă plajă din sudul litoralului, s-a repetat povestea ultimilor ani. Cum locuri de parcare nu găseşti deloc, maşinile au fost abandonate fie lângă lac (deşi zona este arie protejată), fie pe aleile care duc la plajă sau direct pe nisip.

Valul de turişti va creşte, spun hotelierii din experienţa anilor trecuţi, de la 1 iulie. Tot cu această dată, cei mai mulţi dintre patronii unităţilor de cazare vor majora preţurile cu circa 15-20%, întrucât se intră, oficial, în „vârful de sezon“.

Prin urmare, de miercuri şi până la jumătatea lunii (când preţurile vor atinge cota maximă din acest sezon), vă puteţi caza la Hotel „Banat“ (minim 7 nopţi) de două stele din Olimp, cu 50 de lei/persoană/noapte, la trei stele, la Hotel „Rio“ din Jupiter, cu 198 de lei/camera/zi, la Hotel „Dana“, de patru stele, din staţiunea Venus – 233 lei/camera/zi sau la Hotel „Saturn“, de cinci stele, în regim “all inclusive“, cu 250 lei/camera/zi. Scumpirile cele mai consistente vor avea loc de pe 15 iulie şi până către finalul lunii august.

Paul Foleanu, director general SC Neptun Olimp SA (societate ce cuprinde vilele Hera, Afrodita, Atena, Artemis, Irene şi Hotel „Banat“) spune că „lucrurile au început, în cele din urmă, în ciuda previziunilor sumbre, să intre pe făgaşul normel“: „În prezent gradul de ocupare este la jumătate, însă, de la 1 iulie, avem contracte ferme cu agenţiile şi Ministerul Muncii pentru un grad de ocupare de aproape 90%, adică peste 10.000 de turişti, restul locurilor urmând să fie vândute „la liber“. Pentru a ne atrage clienţii în zonă, am cheltuit vara aceasta 4,5 miliarde de lei vechi pentru dotările de pe plajă, club nautic şi cabine de schimb“.

La rândul său, Linica Stan, directorul general al Societăţii THR „Marea Neagră“, cu active în sudul litoralului (Saturn, Venus, Neptun şi Eforie) afirmă că numărul turiştilor este în continuă creştere în zonă: „Poate şi pentru că am conceput pachete speciale pentru familiile cu copii mici, adică gratuitate la cazare pentru micuţii de până la 12 ani şi gratuitate la masă pentru cei de până la 6 ani, am observat că media de vârstă a clienţilor noştri s-a schimbat în ultima perioadă. Vin acum pe litoral mai ales familii tinere, convinse că litoralul românesc a devenit competitiv. Pe finalul săptămânii am avut un grad de ocupare de circa 80%, dar săptămâna viitoare este posibil ca aceasta să crească, mai ales că se vor mai deschide şi alte unităţi din zonă“.