Coșmar pentru unii, speranță pentru alții: GRĂSIMEA pacienților ar putea fi transformată în urechi şi nasuri

Coșmar pentru unii, speranță pentru alții: GRĂSIMEA pacienților ar putea fi transformată în urechi şi nasuri

Celulele suşă prelevate din grăsimea pacienţilor ar putea fi utilizate pentru intervenţiile de reconstrucţie facială, anunță medicii de la spitalul Great Ormond Street din Londra.

Potrivit savanților britanici, citaţi de BBC, operațiunea de a obține cartilagii în mediu de laborator a fost una de succes, iar această tehnică, prezentată în revista Nanomedicine, ar putea revoluţiona procedurile de reconstrucţie a urechii şi nasului.

Prin această nouă procedură, medicii pot să trateze microtia, o malformaţie congenitală ce afectează urechea, iar în anumite cazuri, organul auditiv poate chiar lipsi la naştere.

Cartilajului prelevat din coaste

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, urechea copiilor este reconstruită cu ajutorul cartilajului prelevat din coaste, care este modelat cu mare atenţie de chirurgii plasticieni, astfel încât să semene cu o ureche, ce este ulterior implantată.

Această intervenţie presupune operaţii multiple, lasă cicatrici permanente la nivelul pieptului, iar cartilajul coastelor nu se reface ulterior.

Celulele suşă din grăsime

Echipa de medici a pus însă la punct o tehnică alternativă - o mostră de grăsime este prelevată din ţesuturile grase ale copilului, se extrag celulele suşă şi apoi acestea sunt crescute în mediu de laborator.

O "schelă" în formă de ureche este plasată ulterior în soluţia din celule stem, pentru a prelua forma şi structura dorită, iar substanţele chimice vor fi utilizate pentru a "convinge" celulele suşă să se transforme în celule cartilaginoase.

Ar reduce substanţial stresul copiilor

Această nouă ureche ar putea fi implantată apoi sub piele, pentru reconstrucţia organului auditiv. Cercetătorii au reuşit să creeze cartilajul, însă este nevoie de teste suplimentare înainte de a folosi noua tehnică asupra pacienţilor.

"Ar fi ca Sfântul Graal să reuşim această procedură printr-o simplă intervenţie chirurgicală, care să reducă substanţial stresul copiilor şi să ofere o structură care să crească odată cu înaintarea în vârstă a copiilor", a afirmat Patrizia Ferretti, unul dintre medicii care a participat la cercetări. ARTICOLE POPULARE:

  • "Lupii nopţii", armata de motociclişti a lui Putin merge în Crimeea | GALERIE FOTO

  • Sătulă ca imaginea ei să circule pe net ca SEXY DEŢINUT, mama a patru copii dă un site în judecată | GALERIE FOTO
  • CARNAVALUL DE LA RIO a început! Regele Momo: "Să fie bucurie!" | GALERIE FOTO