Evenimentul Zilei > Actualitate > Coronavirusul l-a îmbogățit. Fondatorul BioNTech a câștigat o avere
Coronavirusul l-a îmbogățit. Fondatorul BioNTech a câștigat o avere

Coronavirusul l-a îmbogățit. Fondatorul BioNTech a câștigat o avere

Inventatorul vaccinului împotriva noului coronavirus, dezvoltat de asocierea Pfizer-BioNTech, a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

Fondatorul companiei BioNTech, Ugur Sahin, cel care a inventat vaccinul Pfizer-BioNTech, împotriva noului coronavirus, a ajuns unul dintre cei mai bogați 500 de oameni din lume. Acesta are o avere a cărei valoare a fost estimată la 5,1 miliade de dolari.

Datorită vaccinului împotriva noului coronavirus, acţiunile companiei pe care o deține împreună cu soția sa, Oezlem Tuereci, au crescut cu câteva procente în ultima săptămână. Prețul acțiunilor a explodat după ce autoritățile din Marea Britanie au aprobat folosirea vaccinului dezvoltat împreună cu compania americană Pfizer.

Marea Britanie a fost prima țară care a aprobat administrarea vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech și a anunțat că va începe administrarea acestuia. Comitetul pentru vaccinuri din Marea Britanie urmează să stabilească ce grupuri vor fi prioritare la primirea vaccinului. Dar printre primii vor fi asistenţii care îngrijesc persoane la domiciliu, personalul din sistemul de sănătate, vârstnicii și persoanele vulnerabile din cauza altor probleme de sănătate.

Prețul acțiunilor a explodat

În aceste condiții, după anunțul făcut de Marea Britanie, preţul acţiunilor BioNTech a crescut cu 8% în doar o săptămână şi cu 250% în ultimul an și, pe cale de consecință, Ugur Sahin, fondatorul companiei, a urcat pe locul 493 în topul celor mai bogați oameni din lume, conform Bloomberg Billionaires Index.

Compania germană BioNTech era orientată pe lupta împotriva cancerului, însă Ugur Sahin şi soţia sa, Oezlem Tuereci – directorul medical al BioNTech, s-au concentrate și pe dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19. Cei doi au înțeles că metoda pe care au dezvoltat-o în tratarea cancerului, folosirea tehnologiei mesager ARN, poate fi folosită și pentru un vaccin împotriva noului coronavirus.

Un tip modest

Cei care îl cunosc pe Ugur Sagin susțin că acesta este un om foarte modest, în ciuda realizărilor sale foarte importante.

„În ciuda realizărilor sale, nu s-a schimbat deloc, este incredibil de modest și plăcut”, a declarat Matthias Kromayer, membru în board-ul firmei de capital MIG AG, care a finanțat BioNTech de la începuturile sale, din anul 2008.

Potrivit spuselor sale, fondatorul companiei BioNTech participă la întrunirile de afaceri în ținută casual, în blugi, cărând după el, de fiecare dată, rucsacul și casca de biciclist.