Cod roșu! Descoperirea făcută la Politehnica București dă totul peste cap. Ce provoacă răspândirea coronavirusului
- Ionel Sclavone
- 5 decembrie 2020, 14:55
Un studiu realizat de un colectiv de profesori din cadrul Politehnicii București arată că un număr mare de infectări cu noul coronavirus se datorează manipulării produselor de panificație neambalate.
Concluziile cercetării au fost prezentate de Asociația Prețuiește Calitatea care consideră că acest studiu evidențiază necesitatea implicării autorităților competente (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) pentru a asigura protecția consumatorilor prin introducerea obligativității ambalării produselor de panificație sau a vânzării lor asistate.
„În prezent, România este singura țară din Uniunea Europeană care mai acceptă comercializarea unor astfel de produse la raft. Consumatorii ating suprafața pâinii cu mâinile, iar ulterior își ating cu mâinile nedezinfectate, fața, nasul, ochii, etc., existând astfel riscul de îmbolnăvire. Pâinea este un aliment de bază, consumat cu precădere de către categorii vulnerabile (bătrâni), iar vândut neambalat prezintă potențial de infectare cu multiplii agenți patogeni, nu doar cu virusul SARS-CoV-2 (COVID 19)”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Adela Nuță, președintele Asociației.
Conform studiului realizat de o echipă condusă de profesorul dr. ing. Ioan Ștefan Sacală, din cadrul Politehnicii București, 500 de persoane se contaminează, în fiecare zi, cu noul coronavirus, la nivelul României, ca urmare a manipulării produselor de panificație neambalate. Cercetarea îi vizează în special pe cei care cumpără pâine neambalată.
Concluziile cercetătorilor
Echipa de cercetători de la Politehnica București a analizat modalitatea în care virusul se poate transmite prin interacțiunea unui grup de subiecți cu un produs alimentar într-un magazine. Cercetătorii au ales pâinea care se desface neambalată.
„Simulările efectuate au arătat că, dacă se presupune o rată de transmitere a virusului de 1% (apropiată de valorile reale), numărul de cazuri noi de infecție pentru o populație cu o rată statistică de infectare de 3 la 10.000 ar fi de ordinul a 500 de cazuri noi zilnic pentru un volum de desfacere la nivel național de 4 milione de pâini pe zi. Este important de subliniat faptul că rezultatele menționate sunt obținute prin realizarea unei aplicații informatice de tip mașină de învățare, la care au fost modificați parametrii modelului în funcție de anumite scenarii și ipoteze. Rezultatele obținute nu au fost validate prin măsurători fizice și statistice”, au arătat cercetătorii.
Studiul de la Politehnica București vine în continuarea concluziilor unei alte cercetări, datând din luna septembrie, care a arătat că virusul poate să rămână activ chiar și ore bune pe produsele neambalate.