Românii vor scoate o avere din buzunar! Legea intră în vigoare de sâmbătă

Românii vor scoate o avere din buzunar! Legea intră în vigoare de sâmbătăPensiile speciale ar putea fi impozitate. Când se adoptă noua lege / Sursa foto: Arhiva EVZ

O nouă lege le dă mână liberă autorităților locale pentru verificarea proprietăților private. De asemenea, legea impune noi reglementări de întreținere a clădirilor.

Primăriile vor putea intra cu forța pe terenurile și în curțile oamenilor. Legea care permite autorităților locale să între în curțile și pe terenurile oamenilor, pentru a le curăța de gunoaie, intră în vigoare de sămbătă, 28 noiembrie.

Nota de plată o achită proprietarii

Primăriile vor putea intră pe terenurile private din întreagă țară pentru a face curățenie, pentru a dezapezi sau pentru a defrișa diverse plante. Până acum, primăriile se plângeau că nu pot lua măsuri și că pot doar soma proprietarii acestor terenuri și, cel mult, să-i amendeze.

Tot prin această lege, se vor putea efectua reparații ale fațadelor clădirilor istorice, care nu au fost îngrijite de proprietari sau au fost lăsate în paragină. De asemenea, angajații primăriilor vor putea intra pentru defrișa, a deszăpezi sau a curăța diverse plante pe terenuri private. Important de precizat este că nota de plată pentru toate aceste intervenții va fi achitată de proprietari. Până acum autoritățile nu puteau intra pe terenuri private, ci puteau doar să dea amenzi.

Cheltuieli masive pentru estetica locuințelor

Potrivit noii legi, instituţiilor publice, persoanelor fizice şi juridice le revin următoarele obligaţii: să întreţină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodăreşti, curţile şi împrejmuirile acestora, precum şi instalaţiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparaţii, amenajări şi a altor lucrări specifice; să asigure curăţarea faţadelor locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la frontul străzii, tencuirea şi zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale.

De asemenea, proprietarii trebuie să asigure repararea, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea firmelor şi a faţadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curăţarea şi zugrăvirea periodică a acestora.

Hotărârea a fost luată la începutul lunii, prin adoptarea de Camera Deputaţilor, care e for decizional, a unui proiect de lege venit în completarea Ordonanţei Guvernului nr.21/2002 referitor la obligaţiile pe care le au instituţiile şi persoanele fizice sau juridice în gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.

Ne puteți urmări și pe Google News