În China, apogeul epidemiei de coronavirus pare să fi trecut. A fost nevoie de trei săptămâni lungi pentru ca China să admită oficial, la mijlocul lunii ianuarie, apariția unui nou virus, care, în februarie, contamina aproape 15.000 de oameni pe zi.

Dimpotrivă, la începutul lunii martie, autoritățile chineze s-au grăbit să indice că cazurile de contaminare au început să scadă și să ajungă, joi, la aproximativ cincisprezece cazuri suplimentare pe zi. Decesele cauzate de boală sunt puțin mai mici.

Personalul sanitar din China are sarcina de a îngriji persoanele bolnave, astfel încât aceste cifre să fie credibile.

În orice caz, ele nu sunt contestate de Organizația Mondială a Sănătății. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat săptămâna aceasta: „China este pe cale să stăpânească epidemia cu coronavirus”. Și precizând că din 80.000 de cazuri câte au fost raportate în China, peste 70% s-au vindecat.

Pentru restul lumii, OMS a declarat, miercuri, că epidemia Covid-19 este o pandemie.

Un semn puternic fost dat de autoritățile chineze, odacă cu vizita președintelui Xi Jinping la Wuhan, epicentrul epidemiei: maladia este în faza de reflux.

„Răspândirea epidemiei este practic oprită”, a afirmat Xi, dar „nu trebuie să precupețim eforturi în războiul de apărare al provinciei Hubei și al orașului Wuhan”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE