De la început am vorbit de dezinfectare, distanțare și disciplină. Adunările mari de oameni nu sunt de dorit în acest moment, a declarat, pentru postul de televiziune NOVA, directorul Spitalului “Alexandru” din Sofia, profesorul doctor Constatin Anghelov.

“Cifrele arată că scade numărul pacienților de la reanimare și din unitățile sanitare. Din asta deducem că virulența virusului scade”, a mai spus el, adăugând că nu s-au confirmat previziunile că, odată cu venirea temperaturilor mai ridicate, virusul va dispărea. Informațiile legate de virus sunt încă foarte contradictorii.

Profesorul Anghelov crede că peste tot în Bulgaria unde există focare trebuie să existe măsuri suplimentare, puncte de control, purtarea suplimentară a măștilor etc. Dar nu e nevoie de sporirea măsurilor la nivel național. Potrivit spuselor sale, cifra de 100 de contaminați pe zi nu mai e granița psihologică. Importantă este starea clinică a pacienților, nu numărul acestora.

În opinia sa, numărul de teste depinde zilnic de numărul de contacte ale contaminaților. “Nu mă aștept să se ajungă la schimbări dramatice. Înainte, virusul a fost foarte agresiv și mulți dintre cei contaminați au avut nevoie de tratament spitalicesc. În prezent, ceea ce se poate remarca este că afecțiunile care au dus la acest virus sunt de așa natură, încât nu se impune ca pacientul să fie internat în spital”, a spus el.

În opinia profesorului Anghelov, nu se poate spune dacă virusul este mai ușor de transmis în prezent. La cei mai mulți dintre tinerii care au nevoie de tratament și de internare în secțiile de reanimare din cauza COVID-19 se remarcă o tendință foarte rea. Acești oameni stau timp îndelungat în casă cu simptome și nu caută ajutor medical, în situația în care știu clar că pot avea coronavirus”, a mai spus Anghelov. (Rador)