Marinarii fac obiectul unei „observații medicale consolidate”, a anunțat, miercuri, ministerul francez al Armatelor.

„De astăzi, o echipă de screening cu facilități de testare va fi trimisă la bordul portavionului pentru a investiga cazurile apărute și pentru a preveni răspândirea virusului la bordul navei”, a adăugat ministerul într-un comunicat, precizând că nava, aflată în prezent în Atlantic, este așteptată să se întoarcă la Toulon (sud) înainte de data prevăzută inițial la 23 aprilie.

„Marinarii cu simptome au fost plasați în izolare, ca măsură de precauție față de restul echipajului. Nu a fost observată nicio agravare la acești pacienți”, a declarat ministerul.

Cifrele de contaminare sau suspiciune nu sunt detaliate în cadrul forțelor armate. Dar, conform celei mai recente estimări comunicate de ministrul Florence Parly, au fost identificate aproximativ 600 de cazuri (civile și militare) de infectare cu SARS-CoV-2.

Un agent civil atașat Serviciului de Infrastructură a Apărării a decedat, scrie Le Point.

Ministrul a declarat în mod repetat că boala nu împiedică forțele armate să-și continue toate misiunile. Portavionul Charles-de-Gaulle este „la capacitatea maximă a mijloacelor sale și ar fi putut continua misiunea”.

Echipajul navei franceze este format din 1760 de persoane. Charles de Gaulle transportă se află 20 de avioane de luptă Rafale și două avioane de supraveghere Hawkeye.

Epidemia Covid-19 a lovit deja un alt portavion, USS Theodore Roosevelt, în Pacific.

Gestionarea crizei de către autoritățile americane, care au refuzat evacuarea navei și apoi l-au demis pe comandant (Brett Crozier), au dus la demisia secretarului US Navy, Thomas Modly.