El recomandă ca toți cei care suferă de astfel de boli să fie testați cu prioritate, când ajung la spital.

Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dragoș Vinereanu, a arătat că afecțiunile cardiovasculare reprezintă 70% dintre comorbidităţile care duc la decesul pacienților de Covid-19, conform cancan.ro.

„Lucrurile au fost discutate pe larg la conferinţa de primavară, pe care am susţinut-o în ultimele cinci zile (…) şi stau în felul următor: bolile cardiovasculare reprezintă principala complicaţie a infecţiilor COVID-19, răspunzând de 70% dintre comorbidităţile din care pacienţii cu COVID-19 decedează. Pe de altă parte, bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecţia cu SARS-CoV-2, între 10 şi 12% dintre infecţiile cu SARS-CoV-2 se datorează bolilor cardiovasculare sau comorbidităţilor legate de bolile cardiovasculare”, a spus Vinereanu.

Medicul Dragoș Vinereanu a precizat că este foarte important ca pacienții care prezintă simptome ale afecțiunilor cardiovasculare să fie testate pentru depistarea noului coronavirus, atunci când se prezintă la spital, pentru internare.

„Patologia cardiovasculară (…) se poate decompensa în urma unei infecţii cu SARS-CoV-2, de aici importanţa testării obligatorii la internare în spital a oricărui pacient cardiovascular şi noi am făcut un demers către Direcţia de Sănătate Publică şi către Ministerul Sănătăţii, în aşa fel încât să fie inclusă pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testată la internarea în spital şi să avem finanţare corespunzătoare în acest sens. Deocamdată nu suntem pe această listă”, a completat Vinereanu.