Publicația Rodong Sinmun a negat săptămâna aceasta că membrii familiei Kim sunt maeștri ai „chukjibeop” (n.r. termen în limba coreeană tradus ca ”magie de reducere bruscă a distanței” și care se referă la o metodă ipotetică de contractare a spațiului și de a putea călători distanțe uriașe într-o perioadă scurtă de timp, potrivit mitologiei est asiatice).

Articolul e considerat un prim semn că regimul ar fi gata să  renunțe la crearea de mituri legate de liderii săi, punând astfel capăt unei vechi tradiții care făceauapel la puterile mistice ale liderului Kim Jong-un și ale tatălui său, fostul conducător Kim Jong-il. ”În termeni realistici, o persoană nu poate dispărea subit și reapărea prin plierea spațiului”, notează ziarul de propagandă.

După summitul de la Hanoi din martie anul trecut, când Kim Jong-un nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu președintele american Donald Trump, acesta s-a concentrat pe afișarea unei laturi mai ”umane” a sa, și le-a cerut nord-coreenilor să evite mitificarea liderului lor. La începutul acestei luni, Kim Jong-un a apărut pentru prima dată în public după 20 de zile în care au circulat o serie de zvonuri controversate privind starea sa de sănătate.

”Mitificarea activității revoluționare a unui lider și a imaginii sale ar duce la ascunderea adevărului”, ar fi spus liderul nord-coreean după eșecul negocierilor cu Statele Unite, potrivit presei de stat.

Sursa: The Telegraph