Această amenințare nord-coreeană vine după ce departamentul American de Stat a declarant că este dezamăgit de decizia Phenianului de a suspenda legăturile directe de comunicare cu Seul.

„M-am săturat de abordarea cu două măsuri a Statelor Unite care sunt nerăbdătoare să întrerupă relațiile inter-coreene atunci când acestea dau semne de progres, dar intră în acțiune atunci când ele par să se degradeze”, a declarant directorul general pentru afaceri americane din cadrul ministerului nord-coreean de Externe, Kwon Jong Gun.

„Nu numai că ar fi în interesul Statelor Unite, dar ar fi de asemenea benefic pentru niște alegeri  prezidențiale de succes”, a adăugat  oficialul nord-coreean. El le-a cerut Statelor Unite „să-și țină gura” dacă nu doresc să trăiască „ceva groaznic”, scrie Reuters.

Coreea de Nord a anunţat marţi că întrerupe liniile telefonice directe cu Coreea de Sud ca prim pas spre tăierea tuturor contactelor după zile întregi în care au acuzat autorităţile de la Seul că nu pun capăt acţiunilor organizate de fugarii nord-coreeni, care trimit în Coreea de Nord, de pe teritoriul sud-coreean, fluturaşi şi alte materiale ostile regimului de la Phenian, scrie și Agerpres.

Coreea de Sud a anunţat în cursul zilei de miercuri că va lua măsuri legale împotriva a două organizaţii care realizează operaţiuni de acest tip.

Aceste noi escaladări vin într-un moment în care relațiile dintre cei doi vecini sunt în impas, în ciuda a trei întâlniri, în 2018 între liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele sud-coreean, Moon Jae-in. Coreea de Nord a amenințat săptămâna trecută că închide biroul de legătură cu Coreea de Sud și va lua măsuri suplimentare pentru „a face Seulul să sufere”.

Kim Yo Jong, influenta soră a lui Kim Jong Un, a ameninţat, de asemenea, că va rupe acordul militar dintre cele două ţări dacă Seulul nu împiedică activiştii să trimită manifeste anti-Phenian peste frontieră.

Phenianul a suspendat majoritatea contactelor cu Sudul după eşecul summitului dintre Kim Jong Un şi preşedintele american, Donald Trump, în 2019, la Hanoi (Vietnam), care a lăsat în punct mort tratativele privind programul nuclear nord-coreean.