Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord ajută Rusia cu 100.000 de soldați pentru a câștiga războiul din Ucraina
Coreea de Nord ajută Rusia cu 100.000 de soldați pentru a câștiga războiul din Ucraina

Coreea de Nord ajută Rusia cu 100.000 de soldați pentru a câștiga războiul din Ucraina

Coreea de Nord a oferit 100.000 de soldați „voluntari” Kremlinului pentru a ajuta Rusia să câștige războiul împotriva Ucrainei.

„Există rapoarte că 100.000 de voluntari nord-coreeni sunt pregătiți să vină și să ia parte la război”, a declarat expertul militar rus, Igor Korotchenko, la Channel One Rusia. Korotchenko a lăudat „experiența armatei nord-coreene în luptă”, a informat ziarul.

Susținerea oferită de Coreea de Nord

Războiul eficient este de o importanță sporită pentru armata rusă ca urmare a deciziei SUA de a dona Ucrainei sisteme HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems). Un expert militar a declarat luna trecută pentru Sinéad Baker, de la Insider, că rachetele cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie au făcut „o diferență masivă” în eforturile de război ale Ucrainei.

Korotchenko a continuat argumentând că Rusia ar trebui să salute trupele nord-coreene și expertiza lor. „Dacă Coreea de Nord își exprimă dorința de a-și îndeplini datoria internațională de a lupta împotriva fascismului ucrainean, ar trebui să-i lăsăm”, a spus el, potrivit New York Post.

Armata Coreei de Nord este a patra ca mărime din lume, cu aproape 1,3 milioane de soldați activi, potrivit Consiliului pentru Relații Externe din New York. Alți 600.000 servesc ca soldați de rezervă. Experții în apărare spun că armata funcționează cu echipamente și tehnologie învechită, a spus CFR.

Muncitori trimiși în Donbas

Potrivit ziarului sud-coreean, Daily NK, Coreea de Nord a oferit și muncitori pentru a ajuta Rusia în reconstruirea unei Ucraine postbelice. Citând surse rusești, Daily NK a raportat cum Coreea de Nord intenționează să trimită peste 1.000 de muncitori în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, dacă Rusia va câștiga războiul.

„Având în vedere că războiul nu s-a încheiat încă, guvernul plănuiește să trimită muncitori la momentul potrivit în timp ce monitorizează situația pe teren”, a declarat o sursă nord-coreeană, potrivit Yahoo News.