Phenianul a efectuat o serie de teste ale unor rachete cu rază scurtă de acţiune începând cu 14 august. Denumite KN-10, noile rachete sol-sol ar fi menite să poarte încărcătură nucleară.

"Am ajuns la concluzia că rachetele testate de trei ori începând cu luna trecută sunt rachete noi având în vedere viteza şi altitudinea", a declarat un oficial al Guvernului sud-coreean pentru JoongAng Ilbo.

"Pe baza analizelor noastre am conchis că sunt concepute să fie echipate cu focoase nucleare tactice".

Armele nucleare tactice sunt concepute să fie folosite pe câmpul de luptă, fiind realizate prin amplasarea unei încărcături nucleare relativ mici pe o rachetă cu rază scurtă de acţiune pentu a distruge o ţintă militară.

Aceasta este prima dată când Guvernul sud-coreean a detectat dezvoltarea de către Phenian a unei rachete nucleare tactice. "Dezvoltă noi rachete, deşi au deja artilerie cu o rază de acţiune similară, pentru că vor o armă mai puternică", a declarat o sursă pentru cotidian.

Comunitatea serviciilor de informaţii crede că Nordul a început dezvoltarea noii rachete tactice de la începutul lui 2010. Noul sistem ar avea o rază de acţiune de aproximativ 200 de kilometri, fiind capabil să transporte o încărcătură de până la 500 de kilograme, relatează Mediafax.