Este vorba în special de avioane de luptă anti-submarin Tu-142 „Bear F” , „fratele” cunoscutului bombardier strategic Tu 95.

La 7 martie, zborul a două astfel de aparate, care au decolat de la baza Kipelo-Fedotovo (bază aeriană a aviației navale rusești din Rusia situată la 44 km vest de orașul Vologda), a pus în alertă și a ridicat în aer două avioane norvegiene F-35A.

După ce s-au îndreptat către zona de identificare aeriană britanică, cele două Tu-142 au fost apoi însoțite de avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force, înainte de a se întoarce, sub supravegherea aparatelor F-35A și F-16 norvegiene.

Două zile mai târziu, alte două aeronave Tu-142 „Bear F”, care au decolat de această dată din Extremul Orient rus, au fost interceptate de avioane F-22A Raptor americane și de CF-18 Hornet canadiene în timp ce zburau deasupra Mării Beaufort, în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska, la 50 de mile de coaste.

Comandamentul apărării aerospațiale al Americii de Nord (NORAD) a indicat că a trebuit să supraveghere avioanele rusești timp de patru ore, ceea ce a necesitat angajamentul unui avion-cisternă KC-135 Stratotanker, dar și un avion de supraveghere E-3 Sentry „AWACS”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE