Evenimentul Zilei > International > Coordonatorul luptei antiterorism din Marea Britanie a avertizat că siguranţa ţării va fi afectată
Coordonatorul luptei antiterorism din Marea Britanie a avertizat că siguranţa ţării va fi afectată

Coordonatorul luptei antiterorism din Marea Britanie a avertizat că siguranţa ţării va fi afectată

Coordonatorul luptei antiterorism din Marea Britanie a avertizat că siguranţa ţării va fi afectată dacă nu se ajunge la un acord comercial cu Uniunea Europeană, înțelegere care vine la pachet și cu un acord de securitate.

Între timp, negocierile dintre Londra și Bruxelles au fost suspendate aseară, întrucât unul dintre negociatorii europeni este infectat cu COVID-19.

Cel mai înalt oficial din poliția britanică, responsabil de lupta antiterorism, Neil Basu, a declarat la BBC că siguranţa Marii Britanii va fi afectată dacă nu se ajunge la un acord comercial cu Uniunea Europeană.

Marea Britanie a părăsit Blocul Comunitar la începutul acestui an, dar a cerut să își mențină accesul la bazele de date ale serviciilor de securitate și forțelor de poliție europene. Uniunea Europeană spune însă că accesul este doar pentru membrii săi. În acest moment, cele două părți negociază un acord comercial, care vine la pachet cu un acord de securitate, potrivit RRA.

Neil Basu: Ţara va fi mai puţin sigură în varianta în care nu se ajunge la un acord negociat, în condițiile în care niciun acord de securitate nu va fi oferit. Aceasta este esența.
Reporter: Neil Basu spune că și alţi oficiali de securitate și poliție britanici împărtășesc opinia lui care a fost transmisă foarte clar membrilor guvernului.

Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană au fost intensificate în ultimele săptămâni. Discuțiile la nivelul negociatorilor-şefi au fost suspendate însă aseară din cauză că unul din negociatori este infectat cu COVID. Michel Barnier, din partea Uniunii Europene, a spus că suspendarea va fi de scurtă durată, iar între timp, negocierile la nivel tehnic continuă.