Evenimentul Zilei > Social > Cooperare româno-ucraineană în Sănătate. Patru milioane de la euro, de la UE, pentru reabilitarea spitalelor din Tulcea și Izmail
Cooperare româno-ucraineană în Sănătate. Patru milioane de la euro, de la UE, pentru reabilitarea spitalelor din Tulcea și Izmail

Cooperare româno-ucraineană în Sănătate. Patru milioane de la euro, de la UE, pentru reabilitarea spitalelor din Tulcea și Izmail

Vicepreședintele CJ Tulcea, Dumitru Mergeani, și primarul orașului Izmail, Andrii Abramchenko, au semnat contractul de grant pentru proiectul „Infrastructura transfrontalieră de sănătate“,finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul privește reabilitarea și dotarea a patru spitale: Spitalul Judetean de Urgență Tulcea, Spitalul Măcin, Spitalul Regional Dunărean al Consiliului Regional Odessa și Spitalul Municipal Izmail.

La evenimentul de la Tulcea au participat reprezentanții partenerilor de proiect, respectiv Natalia Budescu, director al Asociației de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” și Gheorghe Văcaru, primarul orașului Măcin. Li s-au alăturat Cezar Grozavu, director executiv al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, Igor Babaian, director al Agenţiei de Cooperare Transfrontalieră din Izmail și Valentin Stroia, director al Biroului atragere investiţii în cadrul Primăriei Izmail, potrivit purtătorului de cuvânt al CJ Tulcea, Costel Constantinescu.

„Este un moment important pentru Tulcea și Izmail, un prim pas important după înțelegerea de cooperare semnată acum doi ani între CJ Tulcea și Primăria Izmail. Proiectul permite o reabilitare a secției de sterilizare și a sălii de operație ortopedie cu toate dotările aferente, dar și reabilitarea unui corp de clădire al Spitalului Măcin sau inițierea unui sistem de telemedicină operativ la nivelul unităților medicale implicate“, a declarat vicepreședintele CJT, Dumitru Mergeani. “Cu atât mai important este pentru noi acest proiect, având în vedere că finanțarea este îndreptată spre pediatrie. Sunt convins că în scurt timp, exemplul nostru de cooperare transfrontalieră va fi un exemplu de bună practică pentru ceilalți“, a declarat și primarul orașului Izmail, Andrii Abramchenko.

Implementarea proiectului vizează, pentru partenerii tulceni, printre altele, reabilitarea infrastructurii de sănătate în cadrul unităților de sănătate publică, respectiv reabilitarea secției de sterilizare, a sălii de operație ortopedie cu dotările aferente, din cadrul Spitalul Județean de Urgență Tulcea, reabilitarea unui corp clădire din cadrul Spitalului Măcin, inițierea unui sistem de telemedicină operativ la nivelul unităților medicale implicate, sau elaborarea unei strategii comune de sănătate cu impact transfrontalier cu efecte asupra gestionării eficiente a infrastructurii de sănătate.

Parteneri în proiect, alături de Consiliul Județean Tulcea sunt: Primăria Măcin; Spitalul Regional Dunărean al Consiliului Regional Odessa, Comitetul Executiv al Orașului Izmail, Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”. Valoarea totală a proiectului  este de 4.25 milioane euro din care contribuția UE prin Instrumentul European de Vecinătate – 3.780.000 Euro (88,88%), iar contribuția totală a partenerilor implicați, inclusiv CJ Tulcea – 472.896,23 Euro (11,12%). CJ Tulcea, în calitate de beneficiar principal îi revine valoarea totală eligibilă de 2,0 milioane euro.